Lépj le a szokásos bejgli, mézeskalács, puszedli, aprósütemények útról és készülj valami mással az ünnepre! Illatos karácsonyi gluténmentes kuglóf Schär Mix C Patisserie liszttel.
Illatos karácsonyi gluténmentes kuglóf hozzávalói:
- 200 g Schär Mix C Patisserie gluténmentes lisztkeverék
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 csipet só
- 1 káváskanál fahéj
- fél kávéskanál gyömbér
- 1 kávéskanál kardamon
- 4 db tojás
- 1 db citrom leves
- 1 db narancs leve
- 200 g vaj
- 150 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg kandírozott citromhéj
- 1 marék durvára tört dió
- 1 marék süthető csokicsepp
- zsíradék és gluténmentes liszt a kuglóforma kikenéséhez
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 3 dkg vaj
- karácsonyi torta dekoráció
Illatos karácsonyi gluténmentes kuglóf Schär Mix C Patisserie liszttel elkészítése:
- A schär lisztet keverd el a gluténmentes sütőporral, a csipet sóval, és fűszerekkel a fahéjjal, a gyömbérrel és a kardamonnal.
- A tojásokat válaszd ketté és a fehérjékből verj kemény habot.
- A puha vajat keverd el a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával, majd add hozzá a citrom és a narancs kifacsart levét, a kandírozott citrom- és narancshéjat, a durvára tört diót és a süthető csokicseppet, majd újra keverd össze alaposan.
- A lisztes keveréket keverd bele a vajas-cukros masszába, végül óvatosan forgasd bele a tojásfehérjékből vert habot.
- A kuglófformát kend ki zsíradékkal, szórd meg valamilyen gluténmentes liszttel és kanalazd bele a gluténmentes kuglóftésztát.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg. Kb. 40 perc alatt sül át ez a mennyiségű tészta. Mielőtt kiveszed végezz tűpróbát.
- Hagyd a kuglófot a sütőformában kihűlni, így könnyen ki fogod tudni fordítani a formából.
- Gőz felett olvaszd meg az étcsokit egy kevés vajjal, majd apránként kanalazd rá a kuglóf tetejére és még mielőtt megszilárdul a csokiöntet szórd meg egy marék karácsonyi tortadekorációval.