Vigyél egy kis változatosságot a tiramisuba és most készítsd el pohárdesszertnek. Tiramisu pohárban pont ugyanolyan finom, mint eredetiben.
Tiramisu pohárdesszert hozzávalói 4 fő részére:
- 2 db tojás
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 8 dkg porcukor
- 1 doboz gluténmentes babapiskóta
- kb. 2 dl kávé
- gluténmentes kakaópor
- 0,5 dl rum vagy rumaroma
Tiramisu elkészítése pohárban:
- A tojásokat válaszd ketté. A tojásfehérjéket verd kemény habbá.
- Főzz le a kávét.
- A tojássárgáját keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá a rumot és a mascarponét. Keverd addig, amíg sima és kissé habos nem lesz.
- Keverd bele óvatosan a masszába a korábban felvert tojásfehérjehabot. Az egészet tedd be kb. 1 órára (ha több az sem baj) a hűtőbe, hogy könnyebben kezelhető legyen majd a krém.
- Ha a mascarponés hab áthűlt, vedd ki a hűtőből és kanalazd bele egy habzsákba, így könnyebben össze tudod majd állítani a tiramisu pohárdesszertet.
- A kávéba mártogasd bele a babapiskótákat úgy, hogy a gluténmentes babapiskóták félig átázzanak, majd tedd ki egy kistányérra őket és darabold fel a kávével átitatott bababpiskótákat.
- A poharak aljára tegyél 1-1 adag kávés babapiskótát, majd a habzsákból nyomj adag mascsrponehabot a -babapiskótarétegekre. Ezt ismételd meg még egyszer.
- Végül szitálj gluténmentes kakaóport a tiramisu phárdesszertek tetejére, de ezt a műveletet közvetlenül a tálalás előtt is elvégezheted.
- Fogyasztás előtt minimum 2 órát hagyd állni a tiramisut.
- A tiramisu szigorúan hűtőben tartandó, hiszen nyers tojás van benne!
Diétás tiramisu
Ez a sokak által kedvelt olasz desszert alapvetően bővelkedik kalóriában, de jó hír a diétázóknak, hogy van lehetőség a kalóriák és a szénhidráétmennyiség csökkentésére.
Ha szeretnéd a tiramisut kissé diétásabb kiadásban elkészítheni használj hozzá a porcukor helyett bátran eritritet vagy nyírfacukrot. De mivel ezek szemcsés édesítőszerek, célszerű a „szénhidrátcsökkentett tiramisu” elkészítése előtt porítani, ledarálni az édesítőszert, hogy később ne roszgjon a fogak alatt.