Stollenkalács, gyümölcskenyér vagy püspökkenyér. Készítsd el a gluténmentes változatát ennek a karácsonyi süteménynek: stollen Schär mix B kenyérliszttel.
Gluténmentes stollen Schär mix B kenyérliszttel hozzávalói:
- 275 g Schär Mix B gluténmentes kenyérliszt
- 12 g friss élesztő vagy 5 g porélesztő
- 125 ml langyos tej
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 40 g vaj
- 100 g mazsola
- 100 g szeletelt mandula
- 25 g kandírozott narancshéj
- 25 g kandírozott citromhéj
- 30 ml rum
- vaj és porcukor a szóráshoz
Stollen Schär mix B kenyérliszttel elkészítése:
- A langyos tejbe szórd bele a kristálycukrot és morzsold bele az élesztőt. Tedd félre és futtasd fel.
- A mazsolát, a szeletelt mandulát, a kandírozott narancs és citromhéjkockákat tedd egy kis tálba és öntsd rá a rumaromát és tedd félre.
- A Schär mix B kenyérlisztbe keverd bele a sót, a vaníliás cukrot, a tojást és a vajat, majd add hozzá a felfutatott élesztős elegyet.
- A tésztát dolgozd össze. Ha elválik az edény szélétől takard le és pihentesd 30 percen át.
- A pihentetés után add hozzá a rumba áztatott alapanyagokat és ismét gyúrd át és tedd félre megint 30 percre.
- A 2 pihentetés után tedd a gluténmentes stollen tésztát a kivajazott sütőformába és ismét tedd félre kb. 30 percre.
- Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra.
- Kb. 40 perc alatt sül át a stollenkalács, de vizsgáld meg alaposan mielőtt kiveszed a sütőből.
- A még meleg stollen kend meg kétszer egymás után olvasztott vajjal, majd szitálj porcukrot a tetejére. alapvetően vastag rétegben szokták a porcukrot a tetejére szórni, de ez ízlés kérdése. A vastag porcukor rétegnek köszönhetően nem szárad ki a stollen.