Akár friss nyers csirkehúsból, akár csirkehús maradékból is készítheted, tálalhatod rizzsel, tésztával és gyorsan elkészíthető: tejszínes-gombás csirkeragu.
Tejszínes -gombás csirkeragu hozzávalói:
- 1 db közepes vöröshagymavö
- zsiradék
- kb. 50 dkg gomba (erdei, mezei vagy termesztett)
- 50 dkg csirkehús
- 4 dl tejszín
- só
- bors
- majoránna
Tejszínes-gombás csirkeragu elkészítése:
- A vöröshagymát pucold meg és aprítsd fel, a gombát tisztítsd meg, mosd meg, csepegtesd le, majd méretétől függően vágd vékony szeletekre vagy kisebb darabokra, de ha apró vadon termő gombával dolgozol (pl. csibegomba), akkor már alapból megfelelő a méret.
- A vöröshagymát kevés zsiradékon kezd el megdinsztelni.
- Ha nyers hússal dolgozol, akkor azt vágd vékony csíkokra és add hozzá a zsírban dinsztelődő vöröshagymához.
- Sózd, borsozd.
- Ha a hús kifehéredett, add hozzá a gombát is, majd öntsd rá a tejszínt és szórd meg majoránnával.
- Az egészet főzd jól össze. A csirkehús csíkok hamar megpuhulnak, a gomba is könnyen átfő, a víztartalom elfő, az étel besűrűsödik.
- Ha szükséges sózz utána.
- Tésztával, rizzsel is tálalhatod.
Tejszínes-gombás csirkeragu elkészítése maradék húsból:
- A vöröshagymát pucold meg és aprítsd fel, a gombát tisztítsd meg, mosd meg, csepegtesd le, majd méretétől függően vágd vékony szeletekre vagy kisebb darabokra, de ha apró vadon termő gombával dolgozol (pl. csibegomba), akkor már alapból megfelelő a méret.
- A vöröshagymát kevés zsiradékon kezd el megdinsztelni.
- Add hozzá a gombát, sózd, borsozd. Fedő alatt 5 percig párold.
- Ha maradék csirkehússal dolgozol, akkor azt szedegesd le a csontokról, vágd vékony csíkokra.
- Add a maradék csirkehús csíkokat a gombához, majd öntsd rá a tejszínt és szórd meg majoránnával.
- Az egészet főzd jól össze. Ha a víztartalom elfő, az étel besűrűsödik.
- Ha szükséges sózz utána.
- Tésztával, rizzsel is tálalhatod.