Egy mézédes gyümölcsből csak finom leves készülhet! Próbáld ki most ezt: szilvakrémleves gluténmentes túrógombóccal.
Szilvakrémleves hozzávalói:
- 1 kg szilva (friss, fagyasztott, befőtt mindegy)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- csipet só
- 2 dl főzőtejszín
- 1-2 evőkanál méz (opcionális)
Gluténmentes túrógombóc hozzávalói::
- 250 g túró
- 1 púpos evőkanál rizsdara
- 2 db tojássárgája
- 1 csapott evőkanál útifűmaghéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Túrógombóc és szilvaleves elkészítése:
- A túrógombóc alapanyagait keverd jól össze, majd tedd félre 1-2 órára. Ez idő alatt az útifűmaghéj és a rizsdara megszívja magát és könnyen kezelhető, jól formázható túrós masszád lesz.
- Míg a túrós massza pihen készítsd el a szilvalevest.
- Tedd fel a szilvát főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Adj hozzá 1 csipet sót, a vaníliás cukrot és az őrölt fahéjat.
- Ha a szilva szétfőtt, turmixold össze a szilvás levest, majd tedd vissza a tűzre és add hozzá a főzőtejszínt.
- Az egészet főzd össze néhány perc alatt, majd le is veheted a tűzről.
- Ha kissé meghűlt a szilvakrémleves kóstold meg és ha szükséges mézzel édesítsd.
- Ha a túrós massza jól összeállt, formázz vizes kézzel nagyjából azonos méretű gombócokat. A méret ízlés kérdése, de mivel levesbe lesz legyenek a ping-pong labdánál kisebbek.
- Forró lobogó vízbe tedd bele a túrógombócokat. Néhány perc alatt feljönnek a víz felszínére, innentől kezdve még kb. 2 percig főzd őket, majd vedd ki őket a főzővízből. Próbaképpen azért vágj ketté egy gombócot, hogy jól átfőtt-e, ha szükséges főzd tovább a túrógombócokat.
- Tálaláskor tedd a gluténmentes túrógombócokat a szilvakrémlevesbe.