Ugye Te is a puha túrógombócot sereted? Íme a tökéletes túrógombóc receptje: pihe-puha túrógombóc útifűmaghéjjal, erdei gyümölcsmártással.
Gluténmentes túrógombóc hozzávalói:
- 500 g túró
- 160 g rizsdara
- 4 db tojás
- 2 csapott evőkanál útifűmaghéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csapott evőkanál kristálycukor
- csipet só
Erdei gyümölcsmártás hozzávalói:
- 5 dkg kristálycukor (vagy eritrit és / vagy nyírfacukor)
- kb. 30 dkg bogyós gyümölcs vegyesen (eper, málna, szeder, áfonya)
- 1 csomag vaníliás cukor
Pihe-puha túrógombóc elkészítése útifűmaghéjjal, erdei gyümölcsmártással:
- A túrógombóc alapanyagait keverd jól össze, majd tedd félre 1-2 órára. Ez idő alatt az útifűmaghéj és a rizsdara megszívja magát és könnyen kezelhető, jól formázható túrós masszád lesz.
- Míg a túrós massza pihen készítsd el az erdei gyümölcsmártást.
- Ha a túrós massza jól összeállt, formázz vízes kézzel nagyából azonos méretű gombócokat. A méret ízlés kérdése. Lehetnek ping-pong labda nagyságúak vagy valamivel nagyobbak.
- Forró lobogó vízbe tedd bele a túrógombócokat. Néhány perc alatt feljönnek a víz felszínére, innentől kezdve még kb. 2 percig főzd őket, majd vedd ki őket a főzővízből. Próbaképpen azért vágj ketté egy gombócot, hogy jól átfőtt-e, ha szükséges főzd tovább a túrógombócokat.
Erdei gyümölcsmártás elkészítése:
- Az erdei gyümölcsösmártás tulajdonképpen egy lekvár, amit rövid időn belül elfogyasztasz.
- A gyümölcsöket szemezd le, mosd át alaposan, majd tedd fel egy lábasban a cukorral és a vaníilás cukorral főni.
- A cukor mennyisége a gyümölcsök fajtájától és az ízléstől is függ. Ha sok a savanykás gyümölcs a szószban, akkor használj kicsit több cukrot.
- Gyakran belekevergetve főzz a cukros gyümölcsökből sűrű mártást. Ha megfelelőnek találod az állagát vedd le a tűzről és tálalásig fedő alatt tárold.