Egyszerűen és gyorsan elkészíthető gluténmentesen is, viszonylag olcsó, finom és lakató: paradicsomos káposzta. A fejes káposzta vagy édes káposzta szinte egész évben fogyasztható.
Paradicsomos káposzta hozzávalói:
- 1 fej fejes káposzta
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- néhány evőkanál étolaj
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 l alaplé (zöldségalaplé és húslevesalaplé is tökéletes)
- fél teáskanál őrölt kömény
- só ízlés szerint
- késhegynyi őrölt bors
- 1 üveg (360 g) sűrített paradicsom
Elkészítése:
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és némi étolajon kezd el megdinsztelni.
- A káposztát nyolcadold el, majd vágd vékony szeletekre.
- Ha a vöröshagyma már üveges add hozzá a felszeletelt káposztát és önts rá 1-2 dl-t az alapléből és hagyd a káposztát is dinsztelődni.
- Ha a káposzta kezd összeesni add hozzá a kristálycukrot, a sót, az őrölt köményt és borsot. Forgasd össze és öntsd rá a maradék alaplevet.
- Fedő alatt, takarékos főzd meg a káposztát. Ez kb. 30 perc.
- Ha a káposzta átfőtt add hozzá a sűrített paradicsomot, keverd át és főzd össze az egészet.
- Ha elkészült kóstold meg és ha szükséges sózd, fűszerezd.
Miért ajánlott káposztát fogyasztani?
- Alacsony a kalóriatartalma. 100 g nyers káposzta mindössze 25 kcal-t tarlamaz.
- C-vitamin-tartalma 40–50 mg/100 g.
- A B vitaminok közül számos megtalálható benne: B1, B2, B3, B5, B6, B9.
- Jelentős ásványi anyag és nyomelem forrás: Ca, Fe, Mg, P, K, Zn.
Forrás: wikipedia.org