Ha ősz, akkor körteszezon. De milyen gluténmentes finomságot készítsd ebből a finom gyümölcsből? Egy szuper tipp: körtés-vaníliás gluténmentes pite.
Körtés-vaníliás pite hozzávalói:
- 250 g rizsliszt
- 130 g vaj
- 80 g porcukor
- 2 db tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál gluténmentes sütőpor
- kb. 1 kg körte
- 10 dkg + 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál gluténmentes vaníliás pudingpor
Pitetészta elkészítése:
- Készítsd el az omlós pite tésztát. Egy tálba keverd össze a rizslisztet és a gluténmentes sütőport, majd a vajat darabold fel kisebb kockákra és hideg lisztes kézzel morzsold el a liszttel.
- Ezután add hozzá a porcukrot és a sót.
- Végül add hozzá a 2 tojás sárgáját, a tejfölt és dolgozd össze a tésztát. Ha kell adj még hozzá tejfölt.
- Ha a tészta összeállt tedd be a hűtőbe pihenni.
- A pihenés után nyújtsd ki a pitetésztát. Rizslisztes, így könnyen törik, szakad, de sodrófa segítségével könnyebben belefektethető a piteformába. Egyengesd el a tésztát, a tetejénél vágd le a felesleges tésztarészeket.
- Fektess a tészta tetejére sütőpapírt és öntsd rá mondjuk 500 g szárazbabot vagy valami „nehezéket”, amitől a tészta az elősütés folyamán nem fog felpúposodni.
- 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 8-10 perc alatt süsd kissé elő a pitét.
Körtés-vaníliás gluténmentes pite elkészítése:
- A körtét mosd meg, negyedeld el, hámozd meg, távolítsd el a magházrészeket és vágd fel 2-3 cm-es kockákra.
- Egy lábas aljára önts 1 dl vizet, tedd rá a körtekockákat, a vaníliás cukrot és a 10 dkg kristálycukrot.
- Kezd el főzni a körtetölteléket. A körte viszonylag lassan enged levet, ezért kell alá a víz.
- Egy pohárban keverj össze 2 evőkanál cukrot és a 2 evőkanál vaníliás pudingport, majd keverd el 1 dl vízzel.
- Ha a körte kissé megpuhult (nem kell puhára főzni, maradjon roppanós) add hozzá a pudingos keveréket és főzd további 5 percig. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a körte leveses része kissé megsűrűsödjön.
- Ha a tészta elősütése megtörtént, öntsd a körtés masszát a pitére és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt süsd készre a körtés-vaníliás gluténmentes pitét.
- Ha kihűlt könnyebben szeletelhető és kevésbé morzsolódik.