Egy izgalmas ebédötletet keresel, amivel meglepheted a családot? Íme: kacsamell tejszínes gombamártással, burgonyafánkkal.
Tejszínes gombamártás hozzávalói:
- néhány evőkanál zsiradék
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g gomba (pl. csibegomba, csiperke, rókagomba, vargánya, lila tönkű pereszke)
- só ízlés szerint
- csipet őrölt bors
- fél kávéskanál őrölt szerecsendió
- 2 dl zöldségalaplé
- 3 dl habtejszín
- 2 csapott evőkanál rizsliszt
Tejszínes gombamártás elkészítése:
- Néhány evőkanál zsiradékon kezd el pirítani a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
- Ha kezd pirulni a hagyma, add hozzá a felaprított gombát, a sót, a borsot és a szerecsendiót.
- Öntsd rá az alaplevet és a tejszínt, keverd össze és főzd majdnem puhára a gombát.
- A rizslisztet keverd össze néhány evőkanálnyi tejszínes alaplével, majd ezt keverd bele a gombamártásba és főzd készre.
Kacsamell hozzávalói:
- 4 db bőrös kacsamell
- só
- őrölt bors
- zsiradék a sütéshez
Kacsamell elkészítése:
- A kacsamelleken a bőrt egy éles késsel négyzetesen irdalt be. Ezután sózd és borsozd a mellek mindkét oldalát.
- Serpenyőben forrósíts zsiradékot (legjobb a kacsazsír), a kacsamelleket bőrös felükkel lefele fektesd bele és süsd addig a serpenyőben a kacsamelleket, amíg a bőrös felük aranybarna nem lesz.
- Ezután tedd a serpenyőt lefedés nélkül 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd meg ízlésednek megfelelően a melleket. Rosé kacsamell 10-12 perc, ha ennél jobban átsütve szereted, akkor kb. 18 perc alatt készül el a hús.
- Miután kivetted a hús, takard le és 15 percen át pihentesd tálalás előtt.
Burgonyafánk hozzávalói:
- 1,2 kg főzni való burgonya
- 4 db közepes tojás
- 50 g vaj
- 4 evőkanál rizsliszt
- csipet őrölt bors
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- só ízlés szerint
- 1 csapott kávéskanál gluténmentes sütőpor
- 1 marék szeletelt mandula
- étolaj a sütéshez
Burgonyafánk elkészítése:
- A burgonyát pucold meg és bő sós vízben főzd meg. Ha megpuhult öntsd le róla a vizet, törd össze alaposan és tedd félre kihűlni.
- A puha vajat keverd össze a 4 db egész tojással, majd dolgozd bele a kihűt, pürésített krumplihoz.
- Sózd, borsozd, add hozzá a szerecsendiót, a gluténmentes sütőport és végül a 4 evőkanál rizslisztet.
- Dolgozd jól össze a tésztát.
- Egy kellően nagy edényben öntsd bele az olajat és forrósítsd fel.
- Egy szedőkanállal vegyél ki egy adagot a krumplis masszából, szórd meg mandulaszeletekkel és egy kanál segítségével told le a szedőkanálról az olajba. Süsd a burgonyafánkok mindkét oldalát aranybarnára.
- A burgonyafánk kimondottan jó köret szaftos húsok, mártásos ételek mellé.
Jó kis vasárnapi főétel! Ünnepi menübe is kiváló.