Gluténmentes szilvás gombóc rizsliszttel nem csak gluténérzékenyeknek. Készítheted friss szilvával, fagyasztott szilvával vagy kemény szilvalekvárral is.
Gluténmentes szilvás gombóc rizsliszttel hozzávalói:
- kb. 1 kg főtt burgonya
- 25 dkg rizsliszt
- 2 db tojás
- só
- szilva vagy kemény szilvalekvár
- fahéj
- kristálycukor
- zsiradék
- kb. 15 dkg gluténmentes morzsa
Gluténmentes rizslisztes szilvás gombóc elkészítése:
- A krumplit hámozd meg, kockázd fel és főzd puhára. Krumplinyomóval tört össze és hagyd kihűlni. Hogyan kell krumplit főzni?
- A kihűlt és alaposan összetört főtt burgonyát keverd össze a rizsliszttel, a 2 db egész tojással és kevés sóval. Akár nagyobb tálban is csinálhatod, nem kell elővenni a gyúródeszkát.
- A tésztát jól dolgozd össze, hogy könnyen formázható tésztát kapj.
- Készítsd elő a szilvákat, a fahéjat és a kristálycukrot. Ha nincs friss vagy fagyasztott szilvád, de van kemény szilvalekvárod az is kiváló a szilva helyettesítésére.
- A tésztából vegyél ki kézzel maréknyi adagot, két kézzel formázz belőle gombócot, majd ujjaiddal csinálj mélyedést a közepébe, ami tedd bele a szilvát kevés fahéjjal és cukorral (vagy a szilvalekvárt), majd a gombóc tetején lévő tésztát csípd össze és dolgozd el a lyukat. Végül újra formázz belőle szép gömbölyű gombócot.
- Ebből a mennyiségből kb. 18-20 db gombóc jön ki.
- Lobogó forró vízben dobd a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére elkészültek. Ez kb. 2 perc.
- Egy serpenyőben melegíts zsiradékot és piríts meg rajta a morzsát, majd forgasd bele jól a gombócokat.
- Porcukorral megszórva vagy mézzel elkevert tejföllel tálald.