Gluténallergia

Mi a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amely a gluténra, azaz a sikérfehérjére való érzékenységet jelöli.
A gluténérzékenység más elnevezési: lisztérzékenységnek, cöliákia, gluténintolerancia, gluténallergia

Mi a glutén?

A glutén (régies nevén sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatók a keményítő kimosásával.
Forrás: Wikipédia

A gluténérzékenység tünetei

A gluténallergia a vékonybelet károsítja és kellemetlen tünetekkel járhat. A gluténintoleranciának sok és sokféle tünete lehet, íme néhány:

  • émelygés,
  • puffadás,
  • hasmenés vagy székrekedés.

A bélrendszer nem megfelelő működése következtében további kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek, mint például:

  • fáradtság,
  • fejfájás,
  • hajhullás,
  • vérszegénység,
  • csontritkulás.

A gluténérzékenyek száma Magyarországon

„A lisztérzékenység a leggyakoribb felszívódási zavar,  megelőzni nem lehet és a felismerése is nehéz, főleg ha felnőtt korban alakul ki. Pedig ha nem diagnosztizálják, súlyos tüneteket, akár meddőséget is okozhat. A fejlett társadalmakban, így Magyarországon is, a lakosság egy-két százalékánál van jelen, vagyis minden 50. ember lisztérzékeny, döntő többségük pedig nő.”
Forrás: http://semmelweis.hu/mediasarok/2012/11/29/uj-civilizacios-betegseg-egyre-tobb-a-liszterzekeny-tobbseguk-no/

A gluténérzékenység gyógyítása

Sajnos a gluténérzékenységnek nincs ellenszere, vagyis egyetlen egy ellenszere van, az pedig a gluténmentes étkezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük