Mit ne fogyasszunk a gluténmentes étrendben?

Mi tartalmaz glutént?mi tartalmaz glutént

Glutént a búza, a tönkölybúza, a rozs, az árpa tartalmaz, illetve az ezekből készült lisztek –  teljes kiőrlésű is- és darák. A zabliszt alapvetően nem tartalmaz glutént, de ha olyan üzemben kerül feldolgozásra, ahol búzát, árpát, rozst is feldolgoznak, nem garantált a gluténmentesség. Természetesen azok az élelmiszerek, amik a felsorolt gabonák hozzáadásával készülnek sem illeszthetők be a gluténmentes étrendbe. Mi tulajdonképpen a glutén és mik a gluténérzékenység tünetei?

Mi gluténmentes? Mi nem tartalmaz glutént?

Tekintve, hogy glutént a fent említett gabonák – búza, tönkölybúza, rozs, árpa – tartalmaz, így minden olyan alapanyag és élelmiszer, ami nem tartalmaz búzát, tönkölybúzát, rozsot, árpát bármilyen formában, az gluténmentes. Szerencsére léteznek gluténmentes gabonák és lisztek is.

Gluténmentes gabonák és lisztek

Számos gabona és álgabona közül választhatunk, ha gluténmentes étrendre szeretnénk áttérni. Ilyenek:

Összeállítottunk egy listát a gluténmentes lisztekről.

Gluténmentes zöldségek

A hüvelyesek (bab, borsó, lencse) gazdagok keményítőben, magas a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk.
Sok zöldség kiváló szénhidrátforrás – cékla, sóska, spenót – a vitamin és ásványi anyagok mellett sok rostot tartalmaznak.

Egyéb írások glutén témában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük