Besamelmártás hozzávalói:
Besamelmártás elkészítése:
- Forrald fel a tejet.
- Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat és add hozzá a lisztet. Állandó kevergetés mellett várd meg, amíg a rizsliszt „habozni” kezd, de vigyázz, hogy ne kezdjen el pirulni. Ekkor húzd le a tűzről és egyszerre öntsd rá a forró tejet és habverővel gyorsan keverd simára.
- Sózd meg és mérsékelt tűzön állandó kevergetés mellett 10-12 percig forrald.
- Ha kész, add hozzá az őrölt borsot.
Besamelmártás tippek:
- Az elkészült besamelmártást ha lehet azonnal tálald vagy használd fel.
- Ha az azonnali tálalás nem lehetséges 50-60 fokos vízfürdőben tartsd melegen. Ha a tetejére teszel 2-3 dkg vajat, de nem kevered bele, nem fog bebőrösödni a besamelmártás.
- A besamelmártás önálló mártásként még inkább megállja a helyét, ha tálalás előtt 1 dl tejszínt vagy tejfölt 1 db tojás sárgájával elkeversz és lassanként hozzáadod a besamelhez. Jól keverd el, de ne forrald!