Gratinmártás hozzávalói:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg rizsliszt
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín vagy tejföl
- 2 tojássárgája
- 5 dkg reszelt sajt
- só
Gratinmártás elkészítése:
- 5 dkg vajból és a lisztből készíts besamelt.
- A tejszínt keverd el jól, csomómentesre a tojássárgákkal.
- A besamelhez keverd hozzá a tejszínes-tojássárgás elegyet. Majd add hozzá a reszelt sajtot és a maradék 5 dkg vajat.
Gratinmártás felhasználása:
A gratinmártást készítheted hígabbra vagy sűrűbbre. Ízlés szerint megbolondíthatod fűszerekkel, ami harmonizál a készülő étellel.
Mihez használhatod a gratinmártás?
Természetesen bármilyen étel elkészítéséhez, amiben fantáziát látsz. A gratinmártás egy egyszerű és könnyen elkészíthető mártás, amit gyakran használunk:
- zöldségek és tészták csőben sütéséhez,
- sűrű gratinmártás főként felfújtak, pudingok alapjául készül.