Veluténmártás és szüpremmártás

Veluténmártás hozzávalói:

  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg rizsliszt
  • 5 dl húsleves

Veluténmártás elkészítése:

  • Forrald fel a húslevest.
  • Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat és add hozzá a lisztet. Állandó kevergetés mellett várd meg, amíg a rizsliszt „habozni” kezd, de vigyázz, hogy ne kezdjen el pirulni. Ekkor húzd le a tűzről és egyszerre öntsd rá a forró húslevest és habverővel gyorsan keverd simára.
  • Sózd meg és mérsékelt tűzön állandó kevergetés mellett 10-12 percig forrald.

A veluténmártás önálló mártásként is felhasználható, de változatos ízesítéssel sok mártás alapja lehet.

Szüpremmártás hozzávalói:

  • veluténmártás
  • szerecsendió
  • 1 dl tejszín
  • 2-3 dkg vaj
  • 1 db tojás sárgája

Szüpremmártás elkészítése:

  • Egy tojás sárgáját keverj el 1 dl tejszínnel.
  • A veluténmártásba keverj egy csipet őrölt szerecsendiót.
  • Keverd össze a tejszínes-tojássárgás elegyet a veluténmártással, majd add hozzá a vajat és már tálalhatod is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük