Veluténmártás hozzávalói:
- 5 dkg vaj
- 3 dkg rizsliszt
- 5 dl húsleves
- só
Veluténmártás elkészítése:
- Forrald fel a húslevest.
- Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat és add hozzá a lisztet. Állandó kevergetés mellett várd meg, amíg a rizsliszt „habozni” kezd, de vigyázz, hogy ne kezdjen el pirulni. Ekkor húzd le a tűzről és egyszerre öntsd rá a forró húslevest és habverővel gyorsan keverd simára.
- Sózd meg és mérsékelt tűzön állandó kevergetés mellett 10-12 percig forrald.
A veluténmártás önálló mártásként is felhasználható, de változatos ízesítéssel sok mártás alapja lehet.
Szüpremmártás hozzávalói:
- veluténmártás
- szerecsendió
- 1 dl tejszín
- 2-3 dkg vaj
- 1 db tojás sárgája
Szüpremmártás elkészítése:
- Egy tojás sárgáját keverj el 1 dl tejszínnel.
- A veluténmártásba keverj egy csipet őrölt szerecsendiót.
- Keverd össze a tejszínes-tojássárgás elegyet a veluténmártással, majd add hozzá a vajat és már tálalhatod is.