Ne bízd a véletlenre a gluténmentes majonézt! Otthon könnyűszerrel elkészíheted: majonézalap és majonézmártás.
Majonézalap hozzávalói:
- 2 db tojássárgája
- 2,5 dl étolaj
- 1-2 evőkanál citromlé
- 5 g só
Majonézalap elkészítése:
- A megmosott tojásokat és az olajat hűtsd le 8-10 fokosra.
- Üsd fel a tojásokat, majd a sárgákat a citromlével és a sóval habverővel jól keverd össze.
- Az olajat első 1/3 részét állandó, egyenletes kevergetés közben cseppenként adagold bele a tojássárgás masszába, a maradék 2/3-ot vékony sugárban szintén egyenletes kevergetés mellett keverd hozzá. A keverést abbahagyni nem szabad.
- A jól sikerült majonéz vajszerű anyag, melyet használhatsz akár nyomózsákból kinyomva hidegtálak, szendvicsek díszítésére, bevonására.
- Ha keverés közben túl sűrűnek találod egy kis citromlével vagy fehérborral hígíthatod.
Majonézmártás hozzávalói:
- majonézalap
- 1 dl tejszín vagy tejföl
- 1-2 kávéskanál citromlé
- őrölt bors
- só
- kristálycukor ízlés szerint
Majonézmártás elkészítése:
Hogyan lesz a majonézalapból majonézmártás?
Az elkészített majonézalaphoz lassan, állandó kevergetéssel add hozzá a tejszínt, a citromlevet, a borsot és a sót. Ha szükségét érzed kevés cukorral édesítheted.