Szarvas karaj ribizlimártással és polentával

Nagy kedvencetek a vadhúst, de szívesen fogyasztanátok valamilyen új formában? Próbáld ki: szarvas karaj ribizlimártással és polentával.

Hozzávalók a szarvaskaraj elkészítéséhez:

Ribizlimártás hozzávalói:

Polenta hozzávalói:

Polenta elkészítése:

Célszerű a polentát előkészíteni elsőként, mivel néhány órán át a hűtőben kell tartani, mielőtt pörcösre sütnéd.

  • Egy nagyobb edényben tedd fel főni a tejet és a vizet. Add hozzá a sót, a szerecsendiót és a vajat.
  • Ha a tejes lé forrni kezd, add hozzá a kukoricadarát és főzd sűrűre az egészet.
  • Ha a massza már a sűrűen folyós állapoton túl van és nehezen keverhető, öntsd bele egy hosszúkás sütőformába (őzgerincforma, kenyérsütőforma), egyengesd el a felületét és tedd a hűtőbe min. 2 – 3 órára.
  • Ha a puliszka jól megdermedt, vedd ki a formából (könnyen ki fog jönni) és vágd fel kb. 1 cm vastag szeletekre. Egy serpenyőben forrósíts olajt és kevés forró zsiradékon süsd át mindkét oldalát a polentaszeleteknek, hogy kissé pörcösek legyenek.

Szarvaskaraj elkészítése:

  • A még egyben lévő szarvaskarajról távolítsd el a hártyát, majd vágd fel kb. 1 cm vastagságú szeletekre és sózd, borsozd a hússzeletek mindkét oldaláát. Majd tedd félre.
  • Tálalás előtt kb. 1 órával elég nekilátnod a húsok elkészítésének, ha kuktában készíted.
  • A kuktá öntsd bele az alaplevet, tedd bele a borokabogyót és a zúzott fokhagymagerezedket.
  • Egy serpenyőben forrósítsd zsírt és a befűszerezett szeletek mindkét oldalát 1-1 percig süsd benne. Majd tedd őket át a kuktába és végül a zsírt, ami a serpenyőben maradt, is kanalazd át a kuktába.
  • A kuktában kb. 45-50 perc alatt puhára főnek a szarvaskaraj szeletek.

Ribizlimártás elkészítése:

  • A kristálycukrot olvaszd meg egy edényben, ha teljesen egyneművé olvadt add hozzá az étolajat és keverd össze.
  • Majd add hozzá a felaprított lilahagymát. Egy percig kevergesd, majd add hozzá a ribizlit.
  • Ízesítsd az őrölt fahéjjal és gyömbérrel. Ezután fedő nélkül alacsony-közepes lángon kb. fél óra alatt főzd le róla a vízet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük