csülök pékné módra

A hagyományos magyar konyha kedvelt étele. Elkészítése időigényes, de az elkészült étel kárpótol a hosszas készítésért: csülök pékné módra.

Csülök pékné módra hozzávalói:

Hozzávalók a csülök előfőzéséhez:

Hozzávalók a csülök sütéséhez:

  • 10 dkg sertészsír
  • 1 kg sütni való burgonya
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 50 dkg lilahagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt színes bors
  • 3 dl gluténmentes sör

Csülök pékné módra elkészítése:

  • Tegyél fel egy nagy lábosban vizet melegedni. A lábos legyen olyan nagy, hogy a csülök és a zöldségek is bőven beleférjenek.
  • A zöldségeket a fokhagyma kivételével mosd meg, pucold meg és vágd nagyobb darabokra. A fokhagymát csak vágd ketté keresztben. A zöldségeket, a fűszereket és a fehérbort tedd a csülökkel együtt a főzővízbe és a csülök méretétől függően kb. 2,5 – 3 órán át főzd.
  • A főzési idő letelte után vedd ki a csülköt a főzőléből és tedd félre.
  • Egy nagyobb tepsit kenj ki zsírral, ebben fektesd bele a cikkekre vágott burgonyát, rá a nyolcadokra vágott lila- és vöröshagymát, a nagyobb darabokra vágott fokhagymát. Egyenletesen szórd meg a rakományt a fűszerekkel.
  • A tepsi közepére fektesd a csülköt bőrrel felfelé, majd öntsd rá a sört.
  • 200 fokra előmelegített sütőben 1,5 – 2 óra alatt sül át a csülök, de közben néhányszor fordítsd meg, hogy mindenhol tökéletesen átsüljön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük