A hagyományos magyar konyha kedvelt étele. Elkészítése időigényes, de az elkészült étel kárpótol a hosszas készítésért: csülök pékné módra.
Csülök pékné módra hozzávalói:
Hozzávalók a csülök előfőzéséhez:
- 1 db bőrös hátsó sertéscsülök
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- fél zellergumó
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 db egész fokhagyma
- 4 – 5 db babérlevél
- 1 dl fehérbor
- só
- szemes bors
- 1 csokor petrezselyemzöld
Hozzávalók a csülök sütéséhez:
- 10 dkg sertészsír
- 1 kg sütni való burgonya
- 50 dkg vöröshagyma
- 50 dkg lilahagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított majoránna
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt színes bors
- 3 dl gluténmentes sör
Csülök pékné módra elkészítése:
- Tegyél fel egy nagy lábosban vizet melegedni. A lábos legyen olyan nagy, hogy a csülök és a zöldségek is bőven beleférjenek.
- A zöldségeket a fokhagyma kivételével mosd meg, pucold meg és vágd nagyobb darabokra. A fokhagymát csak vágd ketté keresztben. A zöldségeket, a fűszereket és a fehérbort tedd a csülökkel együtt a főzővízbe és a csülök méretétől függően kb. 2,5 – 3 órán át főzd.
- A főzési idő letelte után vedd ki a csülköt a főzőléből és tedd félre.
- Egy nagyobb tepsit kenj ki zsírral, ebben fektesd bele a cikkekre vágott burgonyát, rá a nyolcadokra vágott lila- és vöröshagymát, a nagyobb darabokra vágott fokhagymát. Egyenletesen szórd meg a rakományt a fűszerekkel.
- A tepsi közepére fektesd a csülköt bőrrel felfelé, majd öntsd rá a sört.
- 200 fokra előmelegített sütőben 1,5 – 2 óra alatt sül át a csülök, de közben néhányszor fordítsd meg, hogy mindenhol tökéletesen átsüljön.