Ha ősz akkor szüret, ha szüret akkor must. A mustot ne csak idd, használd a főzés során is. Íme egy remek példa a szőlőlé konyhai felhasználásához: mustban párolt marhafelsál.

Mustban párolt marhafelsál hozzávalói:

Mustban párolt marhafelsál elkészítése:

  • A zöldségeket mosd, meg pucold meg, majd aprítsd fel.
  • A füstölt szalonnát kockázd fel.
  • A szárított vargányát kicsit áztasd be.
  • Most meg a marhafelsálat, töröld szárazra, majd sózd és borsozd körbe.
  • A zsír olvaszd meg egy lábasban és ha forró, a marha minden oldalát süsd 2-2 percig a forró zsiradékon.
  • Ha körbesütötted a felsálat add hozzá a felkockázott szalonnát, a felaprított zöldségeket (vöröshagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, 2,5 dl mustot, 1 dl mézbort, a vargányát.
  • Szórd bele a fűszereket is: a majoránnát és a babérlevelet, majd fedő alatt párold a húst, míg meg nem puhul.
  • Ha a hús puha, vedd le a fedőt és főzd el a vizet az edényből.
  • Vedd ki a marhahúst és tedd félre.
  • A pecsenyeléhez add hozzá a maradék mustot, mézbort, a citromlevet, a mustárt és reszeld bele a citrom héját.
  • Az egészet jól főzd össze, majd ha már jó sűrű turmixold össze. Ha hígnak találod rizsliszttel tudsz rajta segíteni. Egy evőkanál rizslisztet keverj el csomómentesen 1 dl vízzel, ezt öntsd hozzá, folyamatosan kevergetve be tudod vele sűríteni a mártást.
  • Ha szükséges sózd és borsozd.
  • Tálaláshoz öntsd a mártást egy mélyebb tálba, a marhahúst szeleteld fel és fektesd a hússzeleteket a mártásba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük