Kacsamell tejszínes gombamártással, burgonyafánkkal

Egy izgalmas ebédötletet keresel, amivel meglepheted a családot? Íme: kacsamell tejszínes gombamártással, burgonyafánkkal.

Tejszínes gombamártás hozzávalói:

  • néhány evőkanál zsiradék
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g gomba (pl. csibegomba, csiperke, rókagomba, vargánya, lila tönkű pereszke)
  • só ízlés szerint
  • csipet őrölt bors
  • fél kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 3 dl habtejszín
  • 2 csapott evőkanál rizsliszt

Tejszínes gombamártás elkészítése:

  • Néhány evőkanál zsiradékon kezd el pirítani a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
  • Ha kezd pirulni a hagyma, add hozzá a felaprított gombát, a sót, a borsot és a szerecsendiót.
  • Öntsd rá az alaplevet és a tejszínt, keverd össze és főzd majdnem puhára a gombát.
  • A rizslisztet keverd össze néhány evőkanálnyi tejszínes alaplével, majd ezt keverd bele a gombamártásba és főzd készre.

Kacsamell hozzávalói:

  • 4 db bőrös kacsamell
  • őrölt bors
  • zsiradék a sütéshez

Kacsamell elkészítése:

  • A kacsamelleken a bőrt egy éles késsel négyzetesen irdalt be. Ezután sózd és borsozd a mellek mindkét oldalát.
  • Serpenyőben forrósíts zsiradékot (legjobb a kacsazsír), a kacsamelleket bőrös felükkel lefele fektesd bele és süsd addig a serpenyőben a kacsamelleket, amíg a bőrös felük aranybarna nem lesz.
  • Ezután tedd a serpenyőt lefedés nélkül 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd meg ízlésednek megfelelően a melleket. Rosé kacsamell 10-12 perc, ha ennél jobban átsütve szereted, akkor kb. 18 perc alatt készül el a hús.
  • Miután kivetted a hús, takard le és 15 percen át pihentesd tálalás előtt.

Burgonyafánk hozzávalói:

Burgonyafánk elkészítése:

  • A burgonyát pucold meg és bő sós vízben főzd meg. Ha megpuhult öntsd le róla a vizet, törd össze alaposan és tedd félre kihűlni.
  • A puha vajat keverd össze a 4 db egész tojással, majd dolgozd bele a kihűt, pürésített krumplihoz.
  • Sózd, borsozd, add hozzá a szerecsendiót, a gluténmentes sütőport és végül a 4 evőkanál rizslisztet.
  • Dolgozd jól össze a tésztát.
  • Egy kellően nagy edényben öntsd bele az olajat és forrósítsd fel.
  • Egy szedőkanállal vegyél ki egy adagot a krumplis masszából, szórd meg mandulaszeletekkel és egy kanál segítségével told le a szedőkanálról az olajba. Süsd a burgonyafánkok mindkét oldalát aranybarnára.
  • A burgonyafánk kimondottan jó köret szaftos húsok, mártásos ételek mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük