Viszonylag magas fehérjetartalmú, hozzáadott cukor nélkül készülő sós rágcsa, ami belefér a kalória és marko tápanyagot számolgatók menüjébe is: túrós-csicseriborsólisztes sós rúd. Jól zárodó dobozban egy hétig is eláll.
Túrós-csicseriborsólisztes sós rúd hozzávalói:
- 40 dkg Schar mix C Patisserieglutenmentes lisztkeverek
- 10 dkg csicseriborsóliszt
- 40 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
- 50 dkg túró
- 30 g friss élesztő
- só ízlés szerint
- 3+1 db nagyobb tojás
- lenmag, szezámmag, mák, dió, köménymag a tetejére
Sós rúd elkészítése:
- Egy nagy tálba tedd a hozzávalókat, jól dolgozd össze őket, gyúrd egy nagy bucivá majd takard le és 45-60 percre tedd be a hűtőbe pihenni.
- A lehűlt tésztát gluténmentes liszttel megszórt felületen nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra és csíkozd fel a tésztát kb. 2 x 8-10 cm-es csíkokra.
- A 4. tojást verd fel kissé villával és a tészta felületét kend vele. Ezután szórd meg a csíkokat tetszőlegesen magokkal (lenmag, szezámmag, köménymag stb.) és helyezd a sós rudakat tepsire, sütőlemezre. Ez a mennyiségű tészta 3 sütőlemeznyi rudat ad ki.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt átsül a tészta.