Egy adag finom sertéstarja sok-sok zöldség, némi alma,, kevés munka és egy finom, tápláló étel az eredmény: egyben sült tarja zöldségekkel, mártással.
Egyben sült tarja hozzávalói:
- 1,5 kg sertéstarja egyben
- 6 db sárgarépa
- 3 db pasztinák
- 4 db lila hagyma
- 4 db alma
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 teáskanálnyi szárított rozmaring
- 5 dl zöldség vagy húsleves alaplé
- só
- őrölt bors
- 2 dl száraz vörösbor
- 1 evőkanál mustár
Sült tarja elkészítése:
- A tarja minden oldalát alaposan sózd és borsozd be.
- A sárgarépát és a pasztinákot pucold meg és ha túl nagyok vágd fel őket kisebb darabokra, hogy könnyebben-jobban átpuhuljanak. A lila hagymákat pucold meg és negyedeld el őket, a megpucolt fokhagymagerezdek ha túl nagyok vágd őket félbe.
- Az össze zöldséget tedd egy tepsibe, szórd meg sóval, borssal, az összetört babérlevelekkel és a rozmaringgal. Fektesd a tarját a zöldségekre, majd öntsd rá az alaplevet. Takard le az egészet alufóliával.
- 160 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 2 órán át.
- 2 óra múlva a fólia alatt szétfőtt zöldségeket (lilahagyma, fokhagyma és néhány répa, pasztinák) és az almát vedd ki egy lábosba, add hozzá a 2 dl vörösbort, a mustár és főzd össze néhány perc alatt, majd turmixold össze.
- Közben a tarját az egészben maradt zöldségekkel tedd vissza fólia nélkül 200 fokra és süsd addig, míg a hús szépen át nem sül, meg nem pirul.