Manapság nem kell a gombaszezonra várni, hogy gombás ételeket ehess. Bármikor vásárolhatsz friss gombát, hogy készíts egy finom gombás ételt. Íme egy kitűnő választás: gombás-tejszínes gnocchi gluténmentesen.
Gombás-tejszínes gnocchi hozzávalói:
- 50 dkg burgonya
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál gluténmentes lisztkeverék (pl. Free from gluten)
- 2 db tojássárgája
- só
- 50 dkg gomba (termesztett vagy vadon termő)
- 2-3 evőkanál zsiradék
- 1 db vöröshagyma
- 3 dl tejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- só ízlés szerint
Gnocchi elkészítése gombás-tejszínes szósszal:
- A burgonyát hámozd meg, kockázd fel és főzd puhára. Ha megfőtt öntsd le róla a vizet, hagyd kihűlni.
- Ha kihűlt a főtt krumpli, tört össze majd add hozzá a rizslisztet, a gluténmentes lisztkeveréket, a sót és a 2 tojás sárgáját.
- Alaposan dolgozd össze a gnocchi tésztáját. Jól gyúrható masszát kell kapj.
- A gnocchi tésztát oszd 8 részre, mindegyik darabból sodorj vékony hengereket, azokból vágj le kb. 2 cm-es darabokat.
- A tésztadarabokból formázz gnocchit. Ha van néhány hurkapálcikát kissé lazán fogd őket egymás mellé és a tésztadarabokat görgesd át rajtuk, hogy csíkosak legyenek. Vagy villával lapítsd kissé meg a tésztadarabokat.
- A legjobb ha talalás előtt frissen főzöd ki a gnocchit.
- Melegítsd sós vizet a gnocchi kifőzéséhez. Ne lobogó-forró vízbe tedd a tésztadarabokat, hanem gyöngyöző vízbe és ne is hagyd, hogy főzés közben forrni kezdjen a víz. Kevergetni nem kell. A gnocchik viszonylag hamar feljönnek a víz tetejére, ekkor szedd is kii őket a vízből, hogy ne lazuljanak tovább.
- Ha a gnocchik megfőttek, vedd ki őket szűrőkanállal, csepegtesd le róluk a vizet.
- Készítsd el a gombás tejszínes szószt! A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és néhány evőkanál zsiradékon fonnyaszd meg.
- Add hozzá a felaprított gombát. A gomba levet fog ereszteni, így nem kell alá víz.
- Ha a gomba összeesett, öntsd rá a tejszínt és a bort, illetve sózd meg.
- Főzd át a gombás mártást, majd turmixold össze homogén szósszá.