fűszeres mandarintorta gluténmentes karácsonyi torta

Nem egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető torta, de ha szeretnél valami újdonságot az ünnepi asztalra készítsd el ezt a tortát: karácsonyi fűszeres mandarintorta gluténmentesen.
Az alábbi mennyiségek egy 24 cm-es tortaformához optimálisak.

Fűszeres mandarintorta hozzávalói:

A fűszeres tortaalap hozzávalói:

A mandarinzselé hozzávalói:

A mandarinkrém hozzávalói:

  • 150 ml mandarinlé (kb. 4-5 kisebb mandarinból)
  • 100 g vaj
  • 60 g kristálycukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 púpos teáskanál rizsliszt

A mascarponekrém hozzávalói:

Karácsonyi fűszeres mandarintorta elkészítése gluténmentesen:

Mandarinzselé elkészítése:

  • A mandarinlevet és a cukrot tedd fel egy kisebb lábosban melegedni, add hozzá az étkezési zselatint és melegítsd össze, de amint forrni kezd vedd le a tűzről.
  • Lehetőleg egy mérettel kisebb tortaformába öntsd a még folykony mandarinzselét és tedd a hűtőbe megdermedni.

Fűszerese tortaalap elkészítése:

  • A vajat /margarint olvaszd meg és a tojásokkal kezd el felverni, majd add hozzá a többi alapanyagot is: a rizslisztet, a kristálycukrot, a gluténmentes sütőport, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a csipet sót.
  • Alaposan dolgozd össze a masszát, majd öntsd át egy zsiradékkal kikent, rizsliszttel megszórt tortaformába és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süsd meg a tésztát.

Mandarinos krém elkészítése:

  • Gőz felett főzd össze a mandarinos krémet. Egy kisebb lábosba tedd bele a mandarinlevet, a cukrot, a 2 db tojássárgáját, a vajat és a rizslisztet.
  • Folyamatosan kevergetve kb. 10 perc alatt főzd sűrű krémmé.

Mascarponekrém elkészítése:

  • A habtejszínt verd kemény habbá.
  • A mascarponéba szitáld bele a porcukrot, majd óvatosan fogarsd bele a habtejszínt.

Karácsonyi fűszeres mandarintorta összeállítása:

  • A tésztakorongot vedd ki a formából, vágd középen ketté majd tedd is vissza az alsó részét a kapcsos összeszerelt tortaformába.
  • A mascapronekrém kb. 1/4-ét egyenletese kend el a torta alasó részén, erre kend rá a mandarinos krém kicsit több, mint felét.
  • A mandarinos krém tetejére fektesd rá a mandarinzselét, majd a mascarponekrém 2. 1/4-ét kend a tetejére.
  • A krémek tetejére fektesd rá a tortalap másik felét. Ezt mosd tedd be a hűtőbe, hogy a különböző rétegek kissé megszilárduljanak, azí ízek összeérjenek.
  • Ha a torta kellően megszilárdult vedd le róla a tortaforma oldalát és a maradék mascarponekrém nagy részével vond be a tetejét és az oldalát.
  • A megmaradt mascarponekrémet keverd össze a korábban félretett mandarinos krémmel, töltsd csillagcsöves habzsákba és ezzel a krémmel dekorált ki a tortát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük