Nem kell mindig bonyolult sok alapanyagos leveseket készíteni, pláne nem, ha valami jófajta alapanyagból készül! Ilyen pl. az egyszerű tyúkgomba leves is.
Egyszerű tyúkgomba leves hozzávalói:
- 40 dkg tyúkgomba (csibegomba, mezei szegfűgomba)
- kb. 3 evőkanál zsiradék
- 3 evőkanál rizsliszt
- fél kávéskanál csemege pirospaprika
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál tárkony
- 1 dl félédes fehérbor
- gluténmentes levestészta ízlés szerinti mennyiségben
Egyszerű tyúkgomba leves elkészítése:
- A tyúkgombát tisztítsd meg, alaposan mosd át és ha vannak benne nagyobb darabok, azokat vágd ketté.
Ha fagyasztott gombával dolgozol, nem kell a főzés előtt sokkal korábban kivenni a fagyasztóból. - A zsiradékot kezd el melegíteni, add hozzá a rizslisztet és készíts egy világosbarna színű rántást.
- Ha a rántás elkészült öntsd rá 1 dl vizet, majd alacsony hőn kavard egyneművé. Ezt a műveletet még kétszer ismételd meg, majd add hozzá a rántáshoz a pirospaprikát, de vigyázz, hogy ne legyen túl forró a rántás, hogy ne égjen meg a paprika.
- Tedd az edénybe a gombát is.Keverd össze a rántással, majd önts rá annyi vizet, ami bőven ellepi.
- Sózd meg a gombalevest, majd add hozzá a tárkonyt, a majoránnát és a fehérbort.
- Főzd a levest kb. percig (ennyi idő alatt a gombák még nem főnek meg), majd add hozzá a gluténmentes levestésztát is és főzd készre a gombalevest. Ha a gombák feljönnek a leves tetejére és a tészta is szinte teljesen puha, vedd le a tűzről.
- Ha szükséges sózd még meg a levest.