hagyományos sárgaborsófőzelék rántással gluténmentesen

Hagyományos sárgaborsó főzelék rántással

Mikor ettél utoljára sárgaborsófőzeléket? Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, finom és tápláló. Hagyományos sárgaborsó főzelék rántással. Sárgaborsó főzelék áztatás nélkül, természetesen gluténmentesen.

Klasszikus sárgaborsó főzelék hozzávalói:

Sárgaborsó főzelék elkészítése:

  • A sárgaborsót mosd át, majd tedd fel kétszeres mennyiségá vízben főni.
  • A füstölt szalonnát kockázd fel és tedd bele a sárgaborsó főzővízébe az őrölt köménnyel, a zúzott fokhagyma gerezdekkel és némi sóval együtt.
  • Ha forrni kezd a víz vedd vissza takarékra és fedő alatt főzd félpuhára a sárgaborsót. Vigyázz, mert a főzőlé hamar felhabzik, annak ellenére, hogy jól átmostad a borsót a főzés megkezdése előtt.
  • Készíts a zsírból, a rizslisztből és a pirospaprikából rántást.
  • Ha a sárgaborsó majdnem teljesen megfőtt sűrítsd be a paprikás rántással.
  • Ha a főzelék elérte a kívánt sűrűséget leveheted a tűzről. Ha kissé meghűlt, kóstold meg és ha szükséges sózd meg.
  • A sárgaborsó főzeléket tálalhatod, sült baconnel, sült debrecenivel, főtt virslivel.

A sárgaborsó a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. Sárga és zöld színekben is létezik. A borsó betakarításkor kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél (cotyledon).
A hántolt borsó Magyar Élelmiszerkönyv szerinti meghatározása: a hántolt borsó az étkezési célra termesztett, megfelelően előkészített sárga- és zöldborsóból hántolással és azt követő osztályozással előállított félgömb alakú, sima felületű, egyenletesen fényezett termék.
Készítése: a szakszerűen tárolt borsót hántolás előtt tisztítják, osztályozzák. A hántolást megelőzően héjszívósító kondicionálást alkalmaznak. A héj, a tört szem és a csiszolási hulladék elválasztását követően gőz hozzáadásával alakítják ki a borsó egyenletes, fényes felületét.
A sárgaborsó sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.
Forrás: wikipedia.org

1 hozzászólás

  1. Ma én is ezt a sárgaborsó főzeléket készítettem el. Szerencsére ízlett mindenkinek, pedig első hallásra nem voltak feldobva az ebédötletemtől. Én az illatát is imádom, amikor fő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük