újra gondolt Dobos torta

Dobos torta újragondolva? Talán nem ördögtől való gondolat! Imádod a karamell ízét, de félted a fogaitokat? Akkor itt a megoldás. Mumus a főzőtt tortakrém? Semmi pánik, helyettesítsd mascarponés krémmel. Ez az újra gondolt Dobos torta nem fog csalódást okozni sem a készítőjének, sem az elfogyasztóinak!

Újra gondolt Dobos torta hozzávalói:

Az alábbi adagok egy 22 cm átmérőjű tortaformához elegendők.

Piskóta hozzávalói

Dobos torta krém hozzávalói (Dobos torta krém tojás nélkül)

A karamell hozzávalói az újra gondolt Dobos tortára:

  • 120 g kristálycukor
  • 10 g vaj
  • 50 ml 30 %-os habtejszín
  • 1 csipet só

Dobos torta elkészítése:

Tészta elkészítése:

  • Készíts egy 7 tojásos piskótát. A tojásokat válaszd ketté és a fehérjékből verj kemény habot.
  • A tojások sárgáját a kristálycukorral keverd össze és robotgéppel verd fehéredésig.
  • A cukros masszába kanalazd bele a Enjoy free lisztet, szitáld bele a gluténmentes sütőport és alaposan keverd össze az egészet.
  • A tojásfehérjehabot apránként keverd bele a masszába, óvatosan forgasd össze, hogy ne törjön össze a hab.
  • A sütőformát kend ki zsiradékkal, szórd meg liszttel és öntsd bele a psikóta masszáját.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt átsül a piskótatészta. Mielőtt kiveszed a sütőből végezz tűpróbát.
  • Ha teljesen kihűlt a tészta vedd ki a formából és a magas piskótából csinálj 4 szintet, 4 korongot.

Dobos torta krémjének elkészítése:

  • A habtejszínt verd habbá.
  • Az étcsokit gőz felett olvaszd fel.
  • A mascarponéban keverd el a kristálycukrot, majd a megolvasztott, de kissé meghűlt étcsokit is keverd el benne. Végül óvatosan forgasd bele habtejszínt.

Karamellöntet elkészítése:

  • A kristálycukrot olvaszd meg.
  • Amikor már folyékony barna massza, add hozzá a vajat, keverd össze, majd óvatosan öntsd hozzá a habtajszínt is. Vigyázz, habozni fog.
  • Adhatsz hozzá egy csipet sót is, ha szeretitek a kissé sós karamell ízt.
  • Ha jól összekeverted le is veheted a tűzről.
  • Ez a karamellöntet ezekkel a mennyiéseggel nem szilárdul keménnyé, hanem nehezen folyós marad. Ha szükséges kissé megmelegítve könnyebben folyosabbá tehető.

Dobos torta összeállítása:

  • Egy csillagcsöves habzsákba kanalazz bele 5-6 evőkanál mascarponekrémet és tedd félre a torta végső díszítésére.
  • A kapcsos tortaformát csatold össze. Az aljára tedd be a 4 korongra vágott piskóta alját és kend meg vékonyan a mascarponekrémmel.
  • Tedd rá a következő tésztakorongot és ismét kend meg krémmel, majd ismételd ezt meg még kétszer. Ügyelj arra, hogy a legfelső tésztakorong szép legyen, valamelyik korong a torta belsejéből.
  • Tedd a tortát a hűtőbe 1-2 órára, hogy kissé megszilárduljon.
  • Ha a torta áthűlt, vedd le róla a kapcsot és az oldalát is kend meg a krémmel.
  • A karamellöntetet is öntsd bele egy zacskóba, annak vágd ki az egyik sarkát és tetszés szerint dekoráld a torta tetejét a karamellöntettel.
  • Végül a korábban félretett mascarponekrémmel nyomj bármilyen mintát a torta szélére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük