Készíts időnként 1-1 kekszet, mert heteken át megőrzik ízüket és jól tárolhatóak. Bármikor előveheted, ha ennél valami gluténmentes nasit és hetekig eláll. Íme egy finom citromos-mákos gluténmentes keksz recept.
Citromos-mákos gluténmentes keksz hozzávalói:
- 25 dkg rizsliszt
- 10 dkg Enjoy free univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg darált mák
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj
- 2 db tojás
- fél citrom leve
Citromos-mákos gluténmentes keksz elkészítése:
- Szitál a rizslisztet, az Enjoy free lisztkeveréket, a porcukrot, a darált mákot és a sót egy nagyobb tálba. Keverd össze alaposan a száraz hozzávalókat.
- Keverd bele a 2 egész tojást, a citromlevet és dolgozd bele a puha vajat.
- Az egészet gyúrd össze. Könnyen kezelhető tésztát fogsz kapni. Ha a tészta összeállt, tedd be a hűtőbe 1 órára pihenni.
- Ha letelt a minimum 1 óra pihentetési idő rizsliszttel megszórd deszkán nyújts ki mákos keksztésztát kb. fél cm vastagra és tetszőleges formájú, mintájú kiszúróval szaggass ki belőle kekszeket.
- Sütőpapírral leterített sütőlapra tedd a kiszúrt kekszeket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süsd meg őket.
- A 10 perc elteltével még a tűpróba során a kekszek közepe puhának tűnhet, miközben a széleik már pirulnak. Vedd ki nyugodtan, mert jól átsültek és kihűlve meg fognak szilárdulni.
- Jól záródó üveg- vagy fémedényben hetekig eltartható és bármikor elővehető a gluténmentes keksz.