Zöldséges – húsos gluténmentes receptet keresel, aminek az elkészítéséhez nem kell órákat a konyhában tölteni? Próbáld ki ezt: töltött vajtök. Persze nem csak vajtökből készítheted el. Ha vajtök pont nincs kéznél készítsd el tökkel, cukkinivel vagy patisszonnal!
Töltött vajtök hozzávalói:
- 1 db vajtök (tök, cukkini, patisszon is jó, ha nincs vajtök)
- kb. 30 dkg darált sertéshús
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 2-3 evőkanál zsiradék
- kb. 10 dkg sajt
- 2-3 evőkanál paradicsompüré vagy 2-3 db friss paradicsom
- só ízlés szerint
- csipet őrölt bors
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál petrezselyemzöld
Töltött tök elkészítése:
- A vajtököt mosd meg alaposan, vágd hosszában ketté, majd kapard ki kanállal a magos belsejét.
- A vöröshagymát pucold meg, kockázd fel és a zsiradékon kezd el dinsztelni. Néhány perc múlva add hozzá a darált húst és párold addig amíg a darált hús fehéredni nem kezd.
- Ekkor add hozzá a sót, az őrölt borsot, a paradicsompürét vagy a felkockázott paradicsomokat, a majoránnát és a petrezselymet. Főzd össze a ragut a fűszerekkel kb. 10 perc alatt.
- A ragot kanalazd a tökökbe és a tetejét szórd meg reszelt sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg a töltött tököt. Ha a tetején a sajt már aranybarna és ropogós, akkor a tök és a ragu is jól átsült.