Egy finom, nem feltétlen megszokott ízpárosítást keresel tortához? Íme gy ötlet: citromos-mákos gluténmentes torta rizsliszttel.
Citromos-mákos torta hozzávalói 22 cm-es tortaformához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál darált mák
- 5 dl tej
- 5 evőkanál rizsliszt
- 25 dkg puha margarin/vaj
- 25 dkg porcukor
- 2 db citrom leve
Torta elkészítése:
- Készíts egy 6 tojásos gluténmentes piskótát rizsliszttel.
- Válaszd ketté a tojásokat, majd verd kemény habbá a tojásfehérjéket.
- A tojások sárgáját verd fehéredésig a kristálycukorral, majd keverd hozzá a rizslisztet és a darált mákot is és ismét jól dolgozd össze. Végül óvatosan forgasd bele a tojásfehérjehabot a masszába.
- Zsiradékkal kikent, rizsliszttel megszórt tortaformába öntsd a tésztát. Rázd meg óvatosan a tortaformát, hogy a tészta felülete egyenletes legyen.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt süsd meg a piskótát. Ha elkészült a tészta vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni a tortaformában.
- Míg a piskóta hűl, készítsd el a főzött krémet.
- Az 5 dl tejet melegítsd fel, majd apránként add hozzá az 5 evőkanál rizsliszthez, de mindig alaposan keverd el, hogy csomómentes legyen. Ha a tejet elkeverted a rizsliszttel alacsony hőmérsékleten főzd össze sűrű besamel mártássá. Folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le, majd ha besűrűsödött vedd le a gázról és tedd félre.
- A vajat darabold fel, majd szitáld bele a 25 dkg porcukrot és alaposan keverd össze.
- Ha a lisztes-tejes keverék teljesen kihűlt, keverd hozzá a szoba hőmérsékletű vajas-cukros keveréket és csurgasd bele a 2 db citrom kifacsart levét.
- Az elkészült citromos krémet tedd be a hűtőbe 1 órára, hogy jól összeálljon.
- Ha a mákos piskóta is kihűlt vágd ketté, csinálj belőle két azonos magasságú tortalapot.
- A citromos krém kb. 1/5-ét tedd félre a torta díszítéséhez.
- A torta alsó lapját kend meg a krémmel, majd tedd rá a felső lapot és azt is kend meg. Tedd be a hűtőbe, hogy kissé megszilárduljon.
- Fél óra múlva kend meg a torta oldalát is a citromos krémmel.