Sokak számára a karácsony elképzelhetetlen zserbó nélkül. Szerencsére ez a gluténmentes zserbó ugyanolyan finom, mint az eredeti!
Gluténmentes zserbó hozzávalói:
- 30 dkg rizsliszt
- 20 dkg Enjoy free gluténmentes lisztkeverék
- 30 dkg vaj (vagy margarin)
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- néhány evőkanál tejföl
- sárgabaracklekvár (majdnem egy 720 ml-es üvegnyit felvesz)
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg étcsokoládé
- kb. 5 dkg vaj
Zserbó elkészítése:
- A rizslisztebe szitáld bele az Enjoy free lisztkeveréket és a gluténmentes sütőport, majd add hozzá kisebb kockákra szelve a vajat és morzsold össze a liszttel.
- Ezután add hozzá a porcukrot és a tojást, dolgozd össze a tésztát, majd adj még hozzá annyi tejfölt hogy rugalmas, könnyen gyúrható tésztát kapj. Ezután tedd be a hűtőbe kb. 30 percre pihenni.
- Egy kb. 25 x 35 cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- A darált diót keverd össze a 20 dkg porcukorral.
- A pihentetés után mérd le a tésztát és oszd 4 egyenlő súlyú részre.
- Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra az első tésztadarabot. A formája és nagysága akkora legyen, mint az előkészített tepsi. Sodrófa segítségével vagy összehajtogatva-kihajtogatva fektesd a kinyújtott tésztát a tepsibe, majd a kend meg a felületét bőségesen sárgabaracklekvárral és szórd meg a cukros-dió egyharmadával.
- Majd nyújtsd ki a második tészta darabot és kend meg lekvárral, szórd meg dióval. Ugyanezt ismételd meg még egyszer a 3. tésztadarabbal, végül a 4. tésztalapot csak fektesd a rakás tetejére és szurkáld meg késsel a tésztát.
- 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt átsül a zserbó.
- Ha a sütemény megsült vedd ki és hagyd, hogy a tepsiben langyosra hűljön. Ezután fordítsd át a zserbót egy tálcára és vedd le a tetejéről a sütőpapírt. Hagyd teljesen kihűlni.
- A csokimázhoz gőz felett olvaszd meg az étcsokoládé az 5 dkg vajjal. Ha már egyenletesen folyékony csurgasd rá a teljesen kihűlt sütemény tetejére és egyengesd el.
- A gluténmentes zserbót hűvös helyen tárold tálalásig. A zserbónak jót tesz, ha fogyasztás előtt 1 nappal elkészül és van ideje összeérnie az ízeknek.