Megosztó gyümölcs a citrom, de aki szereti, az biztosan örülni fog ennek a citrusos finomságnak: citromos mascarpone torta. Kezdő konyhaművészek is könnyűszerrel elkészíthetik.
Citromos torta hozzávalói 22 cm-es tortaformához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál rizsliszt
- 6 evőkanál kristálycukor
- 500 g mascarpone krémsajt
- 2 dl habtejszín
- 12 dkg kristálycukor
- 2-3 db citrom
- némi kandírozott citromhéj
Citromos mascarpone torta elkészítése:
- A tojásokat válaszd szét és a fehérjékből verj kemény habot.
- A tojások sárgáját verd fehéredésig a cukorral, majd add hozzá a rizslisztet is és újra keverd át alaposan.
- A cukros-rizslisztes masszába óvatosan keverd bele a tojásfehérjehabot.
- A tortaformát kend ki vékonyan zsiradékkal és szórd meg rizsliszttel.
- Öntsd a tésztát a tepsibe és egyenletes vastagságúra simítsd el benne.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg a piskótát. Mielőtt kiveszed végezz tűpróbát. Minden sütő más, de kb. 12-15 perc alatt átsül a tészta.
- Hagyd a tepsiben kihűlni a piskótatésztát, így könnyebb lesz kiszedni belőle.
- Ha kihűlt a piskóta vedd le róla a gyűrűt és vágd ketté.
- Készítsd el a krémet. Ehhez először verd fel a habtejszínt.
- Facsard ki a citromok levét.
- A mascarponét is keverd át a robotgéppel, majd add hozzá a kristálycukrot és a citromlé felét. Keverd el alaposan.
- Ezután forgasd bele a habtejszínt is a mascarponés masszába. Nem vagyunk egyformát, ha nem érzed elég citromosnak apránként adj hozzá még a citromok kifacsart levéből, de ne tört össze a krémet.
- Ha elkészült a citromos mascarpone krém, kend meg vele az alsó tortalapot, majd tedd rá a felső piskótalapot és azt is kend meg vele. Tedd be a hűtőbe kb. fél órára, hogy tudjon kissé szilárdulni, majd az egész külső felületét kend meg a maradék citromos krémmel.
- A legegyszerűbb díszítés, ha kandírozott citrushéjjal megszórod a torta tetejét.
- Tálalásig tedd vissza a hűtőbe.