égetett tészta készítése

Mik az égetett tészta hozzávalói, hány fokon és meddig kell sütni, milyen sütemények készülnek égetett tésztával? Hogyan készül az égetett tészta?

Az égetett tészta hozzávalói

Az égetett tészta elkészítéséhez csupán 6 alapanyagra van szükség, ezek:

  • víz vagy tej,
  • vaj,
  • liszt,
  • kristálycukor,
  • tojás és
  • csipet só.

Az égetett tészta elve

Égetett tészta készítésekor kis mennyiségű tésztába nagyobb mennyiségű vizet zárunk be és tojásokkal dolgozzuk el. A sütéskor a víz gőzzé alakul és felfújja a tésztát. A gőz távozni igyekszik a tésztából és üreget hagy maga után, így egy könnyű, sokoldalúan felhasználható tésztát kapunk.

Az égetett tészta készítése

  • A folyadékot – vizet és / vagy tejet – tedd vastag fenekű lábasba és szeleteld bele a vajat vékony csíkokban. Add hozzá a sót, a kristálycukrot és közepes hőmérsékleten melegítsd forrásig. A víz felforrása és a vaj elolvadása nagyjából egy időben történjen, ezért is kell a vajat kis darabokban a vízbe tenni.
  • Ha a vaj elolvadt és a víz is forr, vedd le a lábast a tűzről és a korábban átszitált lisztet egyszerre öntsd bele. Kezd el lassan, majd erőteljesebben keverni a tésztát. Ha a liszt magába szívta a vizet tedd vissza a tűzre a lábast és fakanál segítségével dolgozd tésztává, amíg össze nem áll a lábas falától elváló masszává. Alacsony hőn fakanállal 1-2 percen át végezz vágó mozdulatokat a tésztán, így levegőztetve, szárítva azt.
  • Vedd le a tűzről a lábas és hagyd egy kicsit hűlni, hogy a tojás, amit hamarosan hozzáadsz ne csapódjon ki. Célszerű átrakni a tésztát egy másik, hideg keverőtálba.
  • A már nem forró tésztához egyesével kell adagolni a tojásokat. Adj a tésztához egy tojást, dolgozd bele alaposan, majd jöhet a következő tojást, dolgozd bele és így folytasd, míg elfogynak a tojások.
  • Olajjal (a vaj odaég a sütőlemezre) vékonyan megkent sütőlemezre adagold a tésztát. Ezt teheted kanál segítségével vagy habzsákot használva.

Az égetett tészta sütése

Most már tudod, hogy hogyan készül az égetett tészta, de nagyon fontos a sütés is a tökéletes végeredményhez!

  • Ha magas égetett tésztát szeretnél kapni, akkor a sütést a tésztát 10-15 percen át 210-220 fokos sütőben süsd. Ha a tészta eléri a kívánt, végleges térfogatát, formáját vedd vissza a sütési hőfokot 180-200 fokra és süsd aranysárgára a tésztát 15-20 perc alatt. A sütés végén a sütőajtót résnyire nyisd ki, hogy a pára távozni tudjon a sütőből. Ez a módszer akkor ajánlott, ha a tészta azonnal fogyasztásra kerül majd.
  • Ha hosszabb ideig eltartható, nem azonnali fogyasztásra készíted az égetett tésztát, akkor 180-200 fokra előmelegített sütőben állandó hőmérsékleten 30-35 perc alatt süsd meg a tésztát és a sütés végén 1-2 percre szintén nyisd résnyire ki a sütőajtót, hogy a tészta tudjon száradni.

Égetett tésztás sütemények

  • Képviselőfánk: Magyarországon igen kedvelt sütemény. A ketté vágott csillagcsöves habzsákkal formázott fánkokat krémmel és habbal töltik, majd az égetett tészta tetejét porcukorral szórják.
  • Eklerfánk: szintén csillagcsöves habzsákkal formázott égetett tészta hosszúkás formával, ketté vágva és töltve.
  • Krokambus: pici gömb alakú töltött fánkok gúla alakban rendezve és cukorszirupba mártva.
  • Profiterol: töltött fánkok égetett tésztából édes mártással leöntve.
  • Churros (csurrosz) vagy tulumba: forró zsiradékban kisütött csíkos hosszabb-rövidebb csíkok.
  • St. Honoré torta: leveles tészta alapon, égetett tésztából készült gyűrű és pici töltött fánkok.

Tanácsok égetett tészta készítéséhez

  • Az égetett tészta a benne lévő víztől ropogósabb, a tejtől lágyabb ízű lesz.
  • Vastag falú edényben kisebb az esélye annak, hogy a tészta leégjen.
  • A tűzről levéve akár egy tálas mixert is segítségül lehet hívni, hogy a tojásokat jól beledolgozza a tésztába.
  • Habzsák hiányában egy erős nejlonzacskó segítségével is formázhatóak fánkok a sütőlemezre nyomva.
  • A kész fánkok fagyaszthatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük