gluténmentes kelt tészta, gluténmentes péksütemény, gluténmentes kakaós csiga

Ha glutén nélküli élsz sem kell lemondanod a finom péksüteményekről. Készítsd el Te magad őket. Próbáld ki ezt: gluténmentes kakaós csiga rizsliszttel.

Gluténmentes kakaós csiga rizsliszttel hozzávalói:

Gluténmentes kakaós csiga elkészítése rizsliszttel:

  • A langyos tejbe tegyél 1 evőkanál cukrot, majd morzsold bele a 2 dkg friss élesztőt és futtasd fel.
  • Az útifűmaghéjat keverd el annyi vízben, amennyit felvesz úgy, hogy kemény zselés állagú massza lesz belőle.
  • Tálba vagy dagasztógépbe is rakhatod a hozzávalókat. Kezd az útifűmaghéj masszával, ahhoz add hozzá az étolajat és a tojást és dolgozd egyneművé, majd jöhet rá a többi alapanyag: a felfuttatott élesztő és a maradék cukor, a rizsliszt, a gluténmentes lisztkeverék, a só.
  • Dolgozd alaposan össze a tésztát. Ha elválik az edény falától, akkor enyhén lisztezett felületen tedd félre meleg-langyos helyre megkelni.
  • A tészta felületét takard le konyharuhával , hogy ne száradjon ki, ne bőrösödjön meg.
  • Ha a pihentetés után a tészta kb. a kétszeresére kelt enyhén lisztezett felületen kezd el kinyújtani. Ha a kerek formájú tésztát polipszeren, átlósan kezded kinyújtani (balra fel, jobbra le, jobbra fel, balra le), akkor könnyűszerrel tudsz belőle téglalapot nyújtani.
  • Ebből a mennyiségű tésztából egy kb. 30 x 40 cm-es kb. fél centi vastag lapot tudsz nyújtani.
  • A krémes belsejű kakaós csiga titka az olvasztott vajban rejlik. A tészta felületét kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg kakaóporral és kristálycukorral, végül „locsold meg” olvasztott vajjal. Az utolsó 2 cm-t ne vajazd, ne szórd meg se kakaóporral, se cukorral, így tud majd végül összeállni a tésztatekercs
  • A „megrakott” tésztalapot tekerd fel. Ne hagyd lazára a tekercset, mert úgy könnyen kiszóródik belőle a kakaós cukor.
  • A tekercsből vágj kb. 3 cm vastagságú csigákat, azokat tedd sütőpapírral leterített tepsibe, sütőlapra, de számolj azzal, hogy a csigák a továbbiakban még nőni fognak.
  • További 20 percig pihentesd a tekercseket mielőtt a sütőbe tennéd őket.
  • A csigák tetejét ismét kend meg olvasztott vajjal, majd 190 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket kb. 15 perc alatt. A sütési idő a csigák nagyságától is függ!
  • Ha a kakaós csigák megsültek, vedd ki őket és ismét kend meg a tetejüket olvasztott vajjal.
  • Légy türelmes, várd meg míg kissé meghűl és csak akkor essetek neki! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük