egres mártás főtt hússal és főtt krumplival

Maradt egy kis főtt hús a vasárnapi levesből, netán friss egressel ajándékozott meg a kert? A tökéletes felhasználás egy példája: egresmártás főtt hússal és főtt krumplival.

Gluténmentes egresmártás hozzávalói:

Gluténmentes egresmártás elkészítése:

  • Az egrest mosd meg és távolítsd el a szárukat és a száraz végüket.
  • A megtisztított egrest tedd fel főni annyi vizben, amennyi majdnem ellepi. Add hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót.
  • Keverd el a rizslisztet a főzőtejszínnel csomómentesen.
  • Ha az egresszemek kezdenek megpuhulni add hozzá a tejszínes rizslisztes habarást és sűrítsd be vele az egresmártást.
  • Az egresszemek közül néhány szét fog főni, de a nagy része egyben marad és ez pont így tökéletes.

Főtt krumpli elkészítése:

  • Ha szükséges, mert túl piszkos a krumpli, akkor most meg, várd meg míg kissé leszárad és aztán kés vagy zöldséghámozó segítségével távolítsd el a minél vékonyabb rétegben a krumpli héját.
  • Most mindenféleképpen mosd meg az egész krumplikat.
  • A krumplik nagyságától függően vágd el hosszában, majd keresztben a burgonyákat és végül vágd kockákra. A kockák 2-4 cm-esek legyenek. Minél kisebbek, annál könnyebben megfőnek.
  • Tedd a krumplikockákat egy nagyobb lábasba, önts rá bőven vizet, hogy jól ellepje, majd adj hozzá egy kiskanálnyi sót. Fedő alatt főzd.
  • Eleinte nagyobb lángon főzd, ha már forr vedd vissza a hőmérsékletet, hogy ne fusson ki.
  • A krumplikockák kb. 10-12 perc alatt átfőnek. Ha elég puhának találod őket zárd el a tüzet, öntsd le róla a vizet (pl. szűrő segítségével) és várd meg míg langyosra vagy annál hidegebbre hűl.

Főtt hús elkészítése:

Ez tipikusan az az étel, ami akkor készül, amikor a vasárnapi húsleves megfelelően nagy adag hússal készült. Például a karajcsontokon sok hús maradt, abból leves főtt és a csonton a hús kiváló kiegészítője az egresmártásnak.
Ha ez most pont nem így alakult, akkor készíts enyhén fűszerezett disznó-, csirke-, pulyka- vagy akár borjúhúsból némi egyszerű főtt húst és tálald azzal az egresmártást.
A rendelkezésre álló húst szeletben és felcsíkozva is tálalhatod, mindenféleképpen szenzációs kombót fog alkotni az egresmártás Maradt egy kis főtt hús a vasárnapi levesből, netán friss egressel ajándékozott meg a kert? A tökéletes felhasználás egy páldája: egresmártás főtt hússal és főtt krumplival.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük