Ennél egy igazán zamatos és izgalmas gyümölcslevest? Íme egy remek megoldás: fahéjas körteleves karamellizált körtével. Imádni fogjátok!
Körteleves hozzávalói:
- 1 kg körte
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl 20 %-os tejszín
- 1 púpos evőkanál rizsliszt
- csipet só
- 1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál méz
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
Fahéjas körteleves elkészítése karamellizált körtével
- A körtéket vágd négyfelé, hámozd meg, távolítsd el a csumájukat, majd darabolt fel a körték kb. 80 %-át.
- A körtéket tedd fel egy lábosban bő vízben főni, add hozzá a csipet sót, az őrölt fahéjat és a vaníliás cukrot.
- A rizslisztet keverd el csomómentesen a tejszínnel és ha a körtedarabok már kezdenek puhulni öntsd a főzőlébe és habard be vele. Ha a körte átfőtt turmixold egyneművé a lábas tartalmát, majd melegítsd újra össze a körtelevest, aztán le is veheted a tűzről.
- Ha a körteleves langyosra hűlt add hozzá a mézet, így a méz beltartalmi értékei nem vesznek el.
- Készítsd el a karamellízált körtét. A félretett körtéket is darabold fel.
- Közepes lángon olvaszd meg a kristálycukrot. Ne kevergesd!
- Ha már megolvadt a cukor legyél óvatos, mert könnyen megég, inkább vedd vissza a hőt. Amikor megolvadt a cukor add hozzá a vajat. Vigyázz, mert fel fog habozni.
- Keverd el, majd add hozzá a körtedarabokat és kb. 5 percen át néha átforgatva karamellizáld a körtedarabokat.
- Találáskor a kimert levesbe tegyél a karamellizált körtéből majd a visszamaradt karamellből is kanalazz a levesre.