Site icon Gluténmentes Étrend

Pástétom, paté, terrine, rillette

pástétom, paté, terrine, rilette

Pástétom, paté, terrine, rillette. Vajon mi a különbség a négy egymásra igencsak hasonlító ételféleség között?
A wikipedia szerint a pástétom „hidegen ehető étel, amely recept szerint fűszerekkel összekevert darált húsból, májból, halból vagy zöldségekből változatos módon készül; kenyérre kenve fogyasztják.”
A francia eredetű patét, több ország nyelve is használja és pástétomot jelent.
A terrine szintén francia eredetű szó és alapvetően agyagtálat jelent, illetve az ebben az agyagtálba sült pástétomot.
Gyakran találkozhatunk még a rillette kifejezéssel, ami alatt szintén francia húspástétomot értünk. A rillette puhára abált. leszűrt, villával darabosra nyomkodott, ízesített hús, amit üveg- vagy cserépedényekbe tesznek és zsiradékkal zárnak le légmentesen, hogy hónapokig fogyasztható legyen.

Házi pástétom receptek

Pástétom receptek ezreivel van tele ma az internet. Eredetileg a pástétomok belsőségből – főként májból – készültek, de számos húsos és zöldséges pástétom készül a világ konyháiban. A hozzávalók apríthatók jobban vagy kevésbé, illetve teljesen egyneművé is ledarálhatóak. Mindez attól függ, hogy kenni vagy harapni szeretnéd a végeredményt.

A pástétom készítés aranyszabályai

Terrine készítése

A lehetőségek száma végtelen

Ha elhatároztad, hogy pástétom, paté, terrine vagy rillette készítésére adod a fejed, ha késlekedj. A lehetőségek száma határtalan, használj olyan hozzávalókat, amik rendelkezésedre állnak (semmi sincs kőbe vésve) és dobd fel az étkezéseket 1-1 újdonsággal.


Exit mobile version