A szelídgesztenye otthoni elkészítése igen egyszerű, csupán hibátlan, épp szelídgesztenyére, némi időre és természetesen türelemre van szükség, hogy kivárd míg megsül, majd meghűl a csemege. Tudd meg, hogyan készül a sült gesztenye!
A szelíd gesztenye előkészítése
- Csak hibátlan gesztenyeszemekkel dolgozz, ha lyukas, kukacos gesztenyét találsz dobd ki.
- Minden egyes gesztenyét a csúcsos tetején vágj meg. Egy éles késsel vágj 1-1 keresztet a gesztenyék héjába. Ha a gesztenyehúsba is belevágsz könnyen kiszáraz sülés közben a gesztenye. Ez persze nem okoz tragédiát, de törekedj arra, hogy csak a héját vágd meg.
- A megvágott gesztenyéket tedd rövidebb-hosszabb időre bő vízbe. Minél többet áznak a gesztenyeszemek, annál könnyebb lesz eltávolítani a sült gesztenye héját. Ha csak 1-2 órára tudod beáztatni sütés előtt az is sokat jelent. A kukacos vagy rossz szemek feljönnek a víz tetejére, azokat rögtön vedd is ki és dobd el.
Hogyan süssük a gesztenyét?
Hogyan készül a sült gesztenye?
- Tedd a bevagdosott, megáztatott gesztenyéket egy tepsibe, aminek van némi fala és önts a tepsi aljba kevés vízet. A sütés közben elillanó vízet pótold.
- Tedd a gesztenyés tepsit 200-220 fokra előmelegített sütőbe és kb. 30 perc alatt süsd meg a szelídgesztenyéket. Mielőtt kiveszed vegyél ki néhány szemet és ha kissé meghűltek kóstold meg, hogy átsültek-e rendesen.
- Ha kivetted a sült gesztenyét a sütőből, tedd konyharuhába, így a héja nem keményedik meg a hűlés során és könnyeben eltávolítható lesz.
Gesztenyével készült gluténmentes ételek receptjei:
- Erdei gombás tészta gesztenyemártással gluténmentesen
- Gluténmentes erdei gombás gesztenyekrémleves
- Gesztenyés mascarponés gluténmentes torta
- Gesztenyés-csokis gluténmentes muffin
Ismered a gesztenyeméz karakteres ízét?