A marha részei

A marha feldarabolásának bontási technikája az amerikai rendszer alapján 12 részre osztja a marhát, melyek a legértékesebb részei az állatnak.

A marha részei

  • Chuck: nyak vagy tarja. Kiváló alapanyaga a marhapörköltnek és a marhagulyásnak.
  • Brisket: szegy. Megfőzheted, grillezheted, de akár meg is füstölheted.
  • Shank: lábszár. Leggyakoribb felhasználási formái a pörkölt, a tokány és a gulyás.
  • Rib: hátulsó mellkas. Részei a magas hátszín (rib roll), az oldalas (rack és short ribs) és a rostélyos (rib eye). Kitűnő grillhús és steakalapanyag.
  • Plate: szegy hátulja. Készülhet vele leves, apróhúsos ételek (pörkölt, tokány, gulyás) és sütve is kiváló.
  • Short loin: lapos hátszín. Részei a csontos hátszín (top loin), a puha hátszín (bottom loin). Nagyszerű grillezésre, sütni vagy steaknek.
  • Flank: hasaalja. Remek gulyás és pörkölt készítéséhez, illetve gyakran készül belőle marha darált hús.
  • Sirloin: keresztfartő, vagyis a lapos hátszín vége.
  • Tenderloin: bélszín vagy másik ismert nevén vesepecsenye. A marha egyik legértékesebb része. Elkészíthető egyben sütve, szeletben sütve, rántva, nyersen pedig a tatár beefsteak alapanyaga.
  • Top sirloin: szűzpecsenye. A másik legértékesebb marha alapanyag. Fogyasztható sütve, főzve, párolva.
  • Bottom sirloin: felsál. Megsütheted, megfőzheted, megtöltheted.
  • Round: marhafartő. Az elülső része a feketepecsenye (round flat), a hátulsó része pedig a fehérpecsenye (eye of round). Főzve, sütve, elősütés után párolva.

Marhahúsos és borjúhúsos gluténmentes ételek receptjei:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük