Site icon Gluténmentes Étrend

A tökéletes omlós tészta elkészítésének titka

hogyan készül a tökéletes omlós tészta

Linzer, pite, isler. Egy a közös bennük, omlós tésztából készülnek. De vajon mi a tökéletes omlós tészta elkészítésének titka?

A tökéletes omlós tészta elkészítésének titka

Omlós tészta készítése

  1. A lisztet a szódabikarbónával vagy a sütőporral összeszitáljuk.
  2. A szilárd zsiradékot lelisztezzük, hogy ne érintkezzen a meleg kezünkkel és késsel részekre darabolva tesszük a liszthez. Ujjainkkal aprózzuk a zsiradékot és a liszttel elmorzsoljuk. A lisztet a zsírral összedolgozzuk ügyelve arra, hogy a kéz melege ne olvassza meg a zsírt.
  3. Ezután elkeverjük benne a porcukrot, a fűszereket.
  4. A tojássárgáját a tejföllel összekeverve a lisztes massza közepébe készített mélyedésbe öntjük és így dolgozzuk össze a lisztes tömeggel, szintén vigyázva arra, hogy a zsiradék ne melegedjen, olvadjon meg.
  5. Az elkészült tésztát lisztezett deszkán könnyedén összegyúrjuk és legalább 30 percig hideg helyen pihentetjük.
  6. Az omlós tésztát kevés, de erős nyomásokkal kell megdolgozni, mert ha túl sokáig dolgozzuk a zsír megolvadhat. A tészta felülete ilyenkor fényes, zsíros.
  7. Az omlós tésztákat nem sütjük túl forró sütőben. Kb. 180 fokon aranybarnára.
  8. Sárga és barna omlós tésztát készíthetünk. A barna omlós tészta az alapanyagokon kívül dióval, mandulával,  mogyoróval, kakaóval stb. készül.
Exit mobile version