Site icon Gluténmentes Étrend

Levesek sűrítése – a rántás

levesek sűrítése, rántás készítése

Levesek sűrítése – a rántás. Mi valójában a rántás, mi kell a jó rántás elkészítéséhez, milyen rántásokat készíthetünk, milyen színűre pirítsam? Itt megtudhatsz minden fontos infót a jó rántás elkészítéséhez.

A leveseket két nagy csoportra oszthatjuk:

A sűrített levesek többféle technikával is készülhetnek:

Hogyan készül a rántás?

Mi a rántás?

Leveseink, főzelékeink és mártásaink nagy részét rántással sűrítjük és ezáltal kissé ízesítjük is. A sűrítés foka a liszt mennyiségétől, az ízesítő képesség pedig a liszt megpirításának a fokától függ.

Rántás hozzávalója:

Rántás készítése

Rántással sűrítés ízfokozó hatása

A rántás ízadó tulajdonságát fokozza a rántásban többé-kevésbé megpirított fűszernövények jelenléte.

Pirospaprikás rántás:

A rántás fűszeres, ízfokozó hatása fokozódik fűszerpaprika hozzáadásával.
Az őrölt paprika, a forró, zsíros közegben jól oldódik, az így keletkezett paprikás zsír a magyar konyha jellegzetes íze. A magyaros rántás készítésének sorrendje:

Vöröshagymás rántás, zöldpetrezselymes , kapros, tárkonyos rántás:

A rózsaszínű rántásba finomra vágott vöröshagymát, zöldpetrezselymet, kaprot, tárkonyt is tehetünk, ez az ételnek jellegzetes fűszeres ízt és zamatot ad.

Rántásba zúzott fokhagymát sosem teszünk! A fokhagymát a forrásban lévő ételbe tesszük 15-20 perccel a főzés befejezése előtt.

A rántás pirítási foka

A rántás pirítási foka attól függ, hogy az adott étel milyen nyersanyagokból készül.

Cukros rántás

Egyes ételek sűrítésére cukorral készítjük a barna rántást.
A liszt hozzáadása előtt a zsírban cukrot pirítunk vagy a félig megpirított rántáshoz adjuk a cukrot és tovább pirítjuk. Így készül a savanyú tojásleves és a savanyú tüdő.

A rántás sűrűsége

A levesekbe kell a legkevesebb rántás. A levesbe szánt rántás olyan sűrűségű legyen , hogy a belemártott kanalat bevonja, de a kanálra ne tapadjon pépesen.
A rántást ennél valamivel sűrűbbre készítjük, ha főzeléket főzünk.
Személyenként általában 0,5-2 dkg zsiradékot és ugyanennyi lisztet használunk a rántás készítéséhez.

A levesek sűrítése azonban nem csak a rántás módszerével lehetséges. Ha a rántásról már mindent tudsz, ismerd meg a levesek sűrítésének további módszereit: a habarást, a leszórást és a legírozást.

Rántással készült levesek:

Exit mobile version