Site icon Gluténmentes Étrend

Csemege (csöves) kukorica főzése

csemege kukorica főzése

Hogyan készül a főtt kukorica, hány percig kell főzni a kukoricát? A főtt kukorica elkészítésének lépesei, a csemege (csöves) kukorica főzése.

A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa) a kukorica (Zea mays) emberi fogyasztásra termesztett változata.
A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett, sok energiát is szolgáltat. 100 g-on ként, 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C vitamin, de vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz.
A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, ún. tejes-érési állapotában a legnagyobb. Érettebb állapotában már kevesebb benne a cukor, keményebb és kevésbé élvezhető.
Felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is. Üzletekben konzerváltan kapható. Beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.
Forrás: www.wikipedia.org

Csemegekukorica helyett takarmánykukorica

A csemegekukoricából lehet igazán finom, puha, ízletes főtt kukoricát készíteni, de előfordulhat, hogy takarmánykukorica van csak kéznél és abból lesz főtt kukorica.
Takarmánykukoricából is lehet viszonylag finom főtt kukoricát készíteni, de a főzése tovább tart és kell egy kis cukor a főzővízbe.

Főtt kukorica készítése

Hogyan főzzük a kukoricát?

Meddig kell a kukoricát főzni?

Hogy pontosan hány percig kell főzni a kukoricát ezt nehéz megmondani. A kukorica főzési ideje függ a fajtától, a nagyságtól és frissességtől.
A friss, zsenge csemegekukorica akár 10 perc alatt is elkészül, de ha a kukorica már nem friss akár 30 percig is eltarthat, míg átfő és kellően megpuhul.
A takarmánykukorica főzési ideje akár 60 perc is lehet.

Exit mobile version