sütőtök krémleves tejszín nélkül gluténmentesen

Sütőtök krémleves tejszín nélkül

Az ősz egyik legnépszerűbb leves sütőtökrémleves, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Tejszínnel, tejjel, pírított töükmaggal, narancsosan, gyömbéresen stb. Ezúttal a sütőtök krémleves tejszín nélkül készül.

Sütőtök krémleves hozzávalói:

  • kb. 1 kg megsütött sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • ízlés szerint
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • 1/4 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • kb. 1 l zöldségalaplé (ha nincs víz is megteszi)
  • tálaláshoz: pírított bacon szalonna / pírított tökmag / tökmagolaj / tökmagkrém

Sütőtök krémleves elkészítése tejszín nélkül:

  • A sütőtököt süsd meg, majd hagyd kihűlni.
  • A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és a vajon kezd el pírítani. Pucold meg a fokhagymát is, vágd négy felé és azt is add a vöröshagymához, de vigyázz, hogy ne égjen meg.
  • A megsült sütőtök héját távolítsd el, amjd vágd fel kisebb darabokra és add hozzá a hagymákhoz.
  • Öntsd rá a zöldségalaplevet és ízesítsd a fűszerekkel, majd kb. 10 perc alatt főzd össze a sütőtök krémlevest. Ha nincs zöldségalapleved és vizet használsz, akkor kicsivel több fűszerre lesz szükséged a leves beízesítéséhez.
  • Amint a leves alapanyagai összefőttek alaposan turmixold össze. Ha szükséges adj még hozzá kevés folyadékot, illetve ízlés szerint fűszereket.
  • Tálalás előtt kevés zsiradékon píríthatsz hozzá bacont, de tálalhatod tökmagolajjal meglocsolva vagy pírított tökmaggal megszórva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük