avas zsír, sercegő zsír

Mit lehet kezdeni az avas zsírral?

Miért avasodik meg a zsír? Hogyan kell tárolni a zsírt, hogy sokáig felhasználható legyen? Mit lehet kezdeni az avas zsírral?

A zsír helyes tárolása

A zsírt napfénytől védett, hűvös helyen, tiszta, jól zároldó edényben kell tárolni, így minősége sokáig megőrizhető. A nem megfelelően tárolt zsír a levegő hatására könnyen megavasodik, ezért fontos, hogy a zsír tárolására használt edényt újra és újra töltsük tele, vagy lehetőségünkhöz képest minél kisebb edényekben tároljuk a zsírt.
A zsír kisütése, kiolvasztása után mielőtt az teljesen megdermedne, kevergessük meg, hogy a légbuborékok is eltávozhassanak belőle és a zsír tömegében hűljön át, szilárduljon meg.
Minden használat, kivétel után egyengessük el a zsír felületét, hogy az minél kisebb területen érintkezzen a levegővel.

Avas zsír javítása

Avas a zsír? A megoldás vöröshagyma és kenyér

Ha sajnálatos módon bekövetkezett a zsír megavasodása, akkor sem kell megválnunk tőle. De vajon mit lehet kezdeni az avas zsírral? Egy kg zsírba 1 fej vöröshagymát vagy egy szelet héjas kenyeret, esetleg 2-3 db nyers, hámozott burgonyát kell tenni és jól átsütni. A hagymát, a kenyeret és a krumplikat utána el kell dobni. Az átsütés után a zsír nyilván nem lesz olyan, mint új korában, de rántás készítéséhez még felhasználható.

Avas zsír javítása tejjel

A megavasodott zsír javításának másik módja a tejjel történő felforrósítás. Egy kg zsírhoz 1 dl tejet kell önteni és gyenge tűzön felforrósítani. A folyamat során kellemetlen szagú hab keletkezik, ezt le kell szedni a zsír tetejéről, amíg teljesen el nem tűnik ez a réteg. Ezután óvatosan öntsük át egy másik tárolóedénybe a zsírt.

Avas szagú a zsíros bödön?

Ha a zsíros bödön avas szagától szeretnénk megválni, vizet kell benne forralni és a lobogó-forró vízbe egy kávéskanálnyi hipermangánt szórni. Ezt egy órán át hagyni kell, hogy „dolgozzon”, majd a bödönt jól kiöblíteni.

Mit csináljak az égett zsírral?

Égett zsír javítása

Az égett zsír ismét használhatóvá tehető. Ehhez 1 kg zsírhoz 3 dl vizet kell önteni és addig forralni, amíg a víz el nem párolog. Mielőtt a zsír elpárologna, tegyünk bele 1 db vöröshagymát és 10 perc sütés után szedjük ki. Ha az égett szag még mindig érződik a zsíron, ezt a műveletet ismételjük meg.

Miért serceg a zsír?

A zsír melegítés közben általában azért serceg, mert vizes. Ez nem a házi készítésű zsírokra jellemző, hanem a bolti zsírokra. Ilyen esetben tegyünk a zsírba 1 szelet kenyeret és süssük benne ropogósra. A sütés alatt a víz elpárolog és a zsír nem fog sercegni, spriccelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük