borjúpörkölt magyarosan

Magyaros borjúpörkölt

A pörkölt készüljön bármilyen hús alapanyagból (sertés, marha, borjú, csirke, szarvas, vaddisznó stb.) lehet vörösboros, gombás, bográcsos stb. Ez a recept hagyományos magyaros borjúpörkölt.

Magyaros borjúpörkölt hozzávalói:

  • kb. 1 kg marhahús (hátszín, fartő, lábszár, hasaalja)
  • néhány evőkanál zsír
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • ízlés szerint
  • fél kávéskanál őrölt bors
  • fél kávéskanál szárított, morzsolt majoránna

Borjúpörkölt elkészítése:

  • A hús készítsd elő. Szeleteld fel a rostokra merőlegesen, majd kockázd fel a szeleteket.
  • A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze.
  • A zsír olvaszd meg és kezd el benne megdinsztelni a vöröshagymát. Ha a vöröshagyma üveges, vedd vissza a hőt és ha a zsíros hagyma hője egy kissé csökkent, add hozzá a zúzott fokhagymát. Így nem fog megégni és megkeseredni sem a fokhagyma, sem a pirospaprika. Keverd össze, majd add hozzá a pirospaprikát is és ismét jól keverd el.
  • Tedd a húskockákat a paprikás szaftra, forgasd át és öntsd rá annyi vizet, amennyi majdnem ellepi. Sózd, borsozd és add hozzá a majorannát.
  • Fedő alatt közepes lángon főzd a borjúpörköltet addig, míg majdnem teljesen puhák nem lesznek a húskockák.
  • Ekkor vedd le a fedőt és főzd készre a borjúpörköltet. Mire a hús megpuhul, a pörköltszaft is besűrűsödik. Fedő nélkül el tud távozni belőle a felesleges víz.
  • Kóstold meg és ha szükséges sózd és borsozd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük