A 80-es évek karácsonyfája elképzelhetetlen volt a fehér színű, kemény bolti habkarikák nélkül. Manapság már nem elengedhetetlen része a karácsonynak, pedig a kreatív konyhatündérek némi gyakorlás után számos jópofa karácsonyi tojáshabcsodát össze tudnak hozni. Nem is kell, hogy ezek a habcsodák a karácsonyfákra kerüljenek. Az alábbi példákon mutatunk néhány ötletet, hogy milyen karácsonyi dekorációk készíthetőek tojáshabból. Csodaszép habkarika és habcsók díszek csupán tojásfehérje és cukor felhasználásával.
Habcsók, habkarika, meringue készítése 3 módja
Habcsókkészítésnek 3 módját ismerjük, így szerencsére mindenki kiválaszthatja a 3 eljárás közül azt, ami neki a legszimpatikusabb.
Habcsók olasz módra
Az olasz habcsók készítésénél kristálycukorból kevés vízzel szirupot kell főzni, miközben a robotgép a tojásfehérjéből habot ver. Az elkészült szirupot hozzá kell csorgatni a felvert tojáshabhoz és addig verni, míg a hab ki nem hűl.
Habcsók svájci módra
A tojásfehérjét és a kristálycukrot gőz felett kell melegíteni folyamatosan kevergetve, míg el nem éri a 60 fokot. Aztán robotgéppel kemény habbá kell verni és jöhet az alkotás.
Hagyományos habkarika készítés
A tojásfehérjét robotgéppel habbá kell verni és közben hozzáadni a porcukrot, kevés citromlevet.