Ennél valami finom gluténmentes desszertet, de nincs kedved sütni? Íme egy kitűnő pohárdesszert: vaníliás rizspuding pörkölt mogyoróval és karamellel.
Vaníliás rizspuding mogyoróval és karamellel hozzávalói 6 főre:
Vaníliás rizspuding hozzávalói:
- 200 g rizs
- 5 dl tej
- 5 dl víz
- 60 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 3,5 dl habtejszín
- 40 g porcukor
- 1 kávéskanál vaníliapaszta vagy 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg török mogyoró
Karamellréteg hozzávalói:
- 120 g kristálycukor
- 10 g vaj
- 50 ml habtejszín
- 1 csipet só (opcionális)
Vaníliás rizspuding mogyoróval és karamellel elkészítése:
- Öntsd bele egy edénybe a tejet, a vizet, a cukrot, egy csipet sót és a rizst, majd alacsony hőn 30-40 perc alatt főzd puhára a rizst. Nem kell folyamatosan kevergetni, de néha keverd át a rizst.
- A hideg tejszínt kezd el robotgéppel habbá verni és apránként add hozzá az átszitált porcukrot.
- Ha a rizs kihűlt keverd bele a cukros tejszínhabot és a vaníliapasztát vagy a vaníliás cukrot.
- A török mogyorót pirítsd meg, távolítsd el a héját amennyire csak lehet, majd törd durvára.
- Rétegezd a poharakba a rizspudingot, a durvára tört, pörkölt török mogyorót, majd megint egy réteg rizspudingot.
- Készítsd el a karamellás réteget. Egy kisebb lábosba olvaszd meg a cukrot. Ha megolvad, add hozzá a vajat és a csipet só (a só elhagyható). Kevergesd folyamatosan, majd óvatosan add hozzá a tejszínt, mert fel fog habozni a karamell.
- Ha kissé meghűlt a karamell, óvatosan önts rá a poharakban lévő rizspudingok tetejére.
- Néhány órára tedd hűtőbe a fogyasztás előtt.