Villámgyorsan elkészíthető finom és tápláló főzelék, ami számos feltéttel tálalható, fogyasztható: vajbab főzelék konzervből habarással.
Vajbab főzelék hozzávalói 2 fő részére:
- 1 üveg vajbab (360 g vajbab)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 2 evőkanál rizsliszt
- 5 dl víz
- só ízlés szerint
- 1 csipet őrölt bors
- fél evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál szárított morzsolt majoránna
- 1 db babérlevél
- fél kávéskanál almaecet
Vajbab főzelék elkészítése konzervből habarással:
- A konzerv vajbabról öntsd le a benne lévő levet és mosd át. Ha van benne 1-2 hosszabb darab vágd őket kisebbekre. Ezután tedd fel a 6 dl vízben főni.
- A főzőlébe tedd bele a feldarabolt fokhagymát, a babérlevelet, az almaecetet és sót.
- Közben készítsd el a habarást. A tejfölbe keverd bele rizslisztet és a pirospaprikát, majd dolgozd el alaposan, hogy csomómentes legyen.
- Ha a vajbab már majdnem puha, habard be a rizslisztes tejföllel. Szórd bele a szárított majoránnát és ízlés szerint egy kis őrölt borsot.
- Főzd addig, míg a vajbabok teljesen át nem főnek, meg nem puhulnak. Közben a tejfölös habarás is kellően besűríti a zöldbabfőzeléket.
- Ha kissé meghűlt az étel kóstold meg és ha szükséges sózd.
További gluténmentes főzelékek receptjei:
- Egyszerű babfőzelék szárazbabból rántással
- Hagyományos sárgaborsó főzelék rántással
- Egyszerű tökfőzelék kaporral, habarással
- Székelykáposzta sertéscombból rizzsel tejfölösen
- Gluténmentes töltött káposzta
- Gluténmentes krumplifőzelék habarással
- Sóskafőzelék / sóskamártás gluténmentesen
- Gluténmentes töltött káposzta
- Töltött paprika
- Gluténmentes lencsefőzelék
- Gluténmentes kelkáposzta főzelék