A brokkoli sok vitamint (A provitamin, B1, B2, B3, B9, C) tartalmaz, de kalcium és vastartalma is említésre méltó. Néhány hozzávaló segítségével, gyorsan finom tejszínes brokkolileves készíthető vele, ami ráadásul gluténmentes is.
Tejszínes brokkolileves hozzávalói:
- 1 evőkanál vaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 fej brokkoli
- só
- bors
- szerecsendió
- kb. 1 liter húsleves alaplé
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
Tejszínes brokkolileves elkészítése:
- Pucold meg a vöröshagymát, majd aprítsd fel és kezd el párolni a vajon.
- A brokkolit mosd meg és szedd kisebb darabokra.
- A dinsztelődő vöröshagymához add hozzá a rózsáira szedett brokkolit, a sót, a borsot és a szerecsendiót.
- Öntsd rá a húsleves alaplevet és add hozzá a felaprított fokhagymagerezdeket.
- Főzd addig, amíg a brokkolik megpuhulnak, majd turmixold össze az egészet.
- Az összeturmixolt levest tedd vissza a tűzre és add hozzá a tejszínt, majd főzd össze az egészet.
- Ha szükséges még fűszerezd.
- A krémlevesek mellé tálalhatsz gluténmentes grissinit, gluténmentes pirítóst olvasztott sajttal, levesgyöngyöt.