wellimgton szűz

A sertés legnemesebb része a szűzpecsenye. Gombával, sonkával és leveles tésztával a szűzpecsenye wellington módra egy igazi ünnepi fogás.

Wellington sertésszűz hozzávalói 4 fő részére:

Sertésszűz elkészítése Wellington módra:

  • A szűzpecsenyát sózd meg, szórd meg az őrölt borssal, majd pihentesd kb. 15 percet.
  • Egy serpenyőben forrósítsd meg az olívaolajat és a hús minden oldalát kérgesítsd meg, majd vedd ki kend be a mustárral és ismét tedd félre pihenni.
  • Míg pihen a mustárral megkent szűz, készítsd el a gombás hozzávalót. A gombát a sóval, a borssal és a fokhagymával tedd aprítógépben és aprítsd fel.
  • Az előzőleg használt serpenyőből öntsd ki az olívaolaj nagy részét és tedd bele a felaprított fűszeres gombát. A gomba levet fog ereszteni, ezt el kell főzni, a cél a gomba kiszárítása.
  • A gombához add hozzá a kakukkfűvet és a szerecsendiót. Ha a víz elpárolgott, hagyd kihűlni a gombát.
  • Kezd el a Wellington sertésszűz összeállítását. Terítsd ki egy folpackdarabot és a vékony sonkaszeleteket fektesd egymásra félfedésben. A sonkára kanalazd rá a gombát.
  • A szűzpecsenyét helyezd a gombás felületre a felső harmadba, majd a folpack segítéségevl kezd el feltekerni a sonká-gombás-szűzes rakományt. Ügyelj rá, hogy szoros legyen a két szélén maradjon folpack és szaloncukorszerű csomagot kell kapj. A szaloncukor két végét szorosan tekerd össze, majd tedd a csomagot a hűtőbe kb. fél órára.
  • Ha a hús pihenőideje lejárt vedd ki a hűtőből, óvatosan távolítsd el róla a fóliát és helyzed a kiterített leveles tészta felső harmadára és ugyanúgy, mint korábban szorosan tekerd fel a húsos gongyöleggel a leveles tésztát. A szélein a tésztát hajtogasd be, hogy ne follyon ki a töltelék.
  • Az összeállított Welligton szűzpecsenye tetejét kend be tojássárgájával, szórd meg kevés sóval, majd éles késsel vágj néhány csíkot a tetjére, hogy a gőzök távozni tudjanak.
  • 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt elkészül a sertésszűz Wellington módra. A tésztában a hús ennyi idő alatt tökéletesen átsül, a tészta szépen megpirul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.