A sertés legnemesebb része a szűzpecsenye. Gombával, sonkával és leveles tésztával a szűzpecsenye wellington módra egy igazi ünnepi fogás.
Wellington sertésszűz hozzávalói 4 fő részére:
- 1 db sertés szűzpecsenye
- só ízlés szerint
- kb. fél kávéskanál őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál mustár
- kb. 60 dkg csiperkegomba
- 1 gerezd fokhagyma
- kakukkfű ízlés szerint
- 10 dkg vékonyra szeletelt száraz tapintású sonka
- 1/2 csipet szerecsendió
- 1 csomag gluténmentes leveles tészta
- 1 db tojássárgája
Sertésszűz elkészítése Wellington módra:
- A szűzpecsenyát sózd meg, szórd meg az őrölt borssal, majd pihentesd kb. 15 percet.
- Egy serpenyőben forrósítsd meg az olívaolajat és a hús minden oldalát kérgesítsd meg, majd vedd ki kend be a mustárral és ismét tedd félre pihenni.
- Míg pihen a mustárral megkent szűz, készítsd el a gombás hozzávalót. A gombát a sóval, a borssal és a fokhagymával tedd aprítógépben és aprítsd fel.
- Az előzőleg használt serpenyőből öntsd ki az olívaolaj nagy részét és tedd bele a felaprított fűszeres gombát. A gomba levet fog ereszteni, ezt el kell főzni, a cél a gomba kiszárítása.
- A gombához add hozzá a kakukkfűvet és a szerecsendiót. Ha a víz elpárolgott, hagyd kihűlni a gombát.
- Kezd el a Wellington sertésszűz összeállítását. Terítsd ki egy folpackdarabot és a vékony sonkaszeleteket fektesd egymásra félfedésben. A sonkára kanalazd rá a gombát.
- A szűzpecsenyét helyezd a gombás felületre a felső harmadba, majd a folpack segítéségevl kezd el feltekerni a sonká-gombás-szűzes rakományt. Ügyelj rá, hogy szoros legyen a két szélén maradjon folpack és szaloncukorszerű csomagot kell kapj. A szaloncukor két végét szorosan tekerd össze, majd tedd a csomagot a hűtőbe kb. fél órára.
- Ha a hús pihenőideje lejárt vedd ki a hűtőből, óvatosan távolítsd el róla a fóliát és helyzed a kiterített leveles tészta felső harmadára és ugyanúgy, mint korábban szorosan tekerd fel a húsos gongyöleggel a leveles tésztát. A szélein a tésztát hajtogasd be, hogy ne follyon ki a töltelék.
- Az összeállított Welligton szűzpecsenye tetejét kend be tojássárgájával, szórd meg kevés sóval, majd éles késsel vágj néhány csíkot a tetjére, hogy a gőzök távozni tudjanak.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt elkészül a sertésszűz Wellington módra. A tésztában a hús ennyi idő alatt tökéletesen átsül, a tészta szépen megpirul.
